Stek z młodej kapusty na hummusie z fasoli
Lekko, zdrowo, sezonowo… i przede wszystkim szybko. Takie obiady lubię, gdy temperatura zachęca raczej do opuszczenia murów mieszkania. Stek z młodej kapusty na fasolowym hummusie to strzał w 10! Dawno nie jadłam nic lepszego, a przygotujesz go w 15 minut.
Składniki:
Przygotowanie
Z kapusty wykrawamy plastry grubości około 2 cm. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i układamy kapustkę. Solimy i przykrywamy. Smażymy aż nabierze złotego koloru. Czosnek możemy po chwili położyć na kapustkę, żeby go nie spalić. Naszą kapustkę przekładamy na drugą stronę i podsmażamy znów do złotego koloru. Możecie dodać ulubione przyprawy, ale dla mnie wystarczy czosnek, oliwa i sól Taką kapustę możesz też przygotować na grillu.
Do naczynia blendera przekładamy fasolę (jeśli używacie gotowanej to niech będzie lekko ciepła - hummus wyjdzie gładszy. Możecie też dorzucić 2-3 kostki lodu. To drugi świetny sposób) wraz z częścią wody z gotowania (tak z 1/3 szklanki, ale zawsze możecie dolać, by uzyskać fajną konsystencję). Dorzucamy rozgnieciony czosnek, oliwę, tahini, sok , cytryny i solimy do smaku. Blendujemy
Na talerz nakładamy 3-4 łyżki pasty, na to układamy kapustkę. Warto skropić ją świeżą oliwą i posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Ja dodatkowo obsypałam steki płatkami chilli (papryki gochugaru), dodałam kwiaty szczypiorku i młode listki nasturcji, które dodały daniu świeżego i lekko pikantnego smaku.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj