Placuszki z kaszy manny

Placuszki bez mąki? Czemu nie! Zrób ze mną wyborne śniadanie i ciesz się smakiem mięciutkich placków z kaszy manny. Możesz je przygotować bez cukru, są zdrowe i sycące. Zabierzesz je bez problemu ze sobą na spacer, do pracy lub szkoły. Podaję Wam poniżej 3 sposoby na ich przygotowanie. Wersję na szybko, bez proszku do pieczenia i przygotowaną wstępnie wieczorem. Którą wybierzesz?

Składniki:

  • Szklanka kaszy manny błyskawicznej
  • Szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (możesz pominąć jeśli ubijesz pianę z białek i wmieszasz ją delikatnie tuż przed smażeniem)
  • 3 łyżeczki cukru lub ulubionego słodziwa (mieszanka stewia+erytrol będzie świetna)

Placuszki z kaszy manny

Przygotowanie

Wersją na szybko : wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na minimum 15 minut i smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron

Wersja bez proszku: mannę zalewamy mlekiem, odstawiamy na minimum 15 minut i po tym czasie dodajemy żółtka, słodziwo i na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek

Nie masz czasu rano? Zalej mannę mlekiem wieczorem i domieszaj pozostałe składniki rano. Usmażysz je błyskawicznie szybko!

Podaję zawsze z owocami i jogurtem naturalnym, dzięki temu takie śniadanie jest pełnowartościowy, zdrowym posiłkiem

Uwaga! Placuszki zjedzone od razu będą delikatniejsze. Gdy wystygną i postoją zrobią się trochę twardsze

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj

Placuszki z kaszy manny Placuszki z kaszy manny