Pilaw z kalafiorem
Potrzebujesz pomysłu na szybki i zdrowy obiad? Najlepiej coś jednogarnkowego? Zrób ze mną pilaw (plov)! To proste danie z ryżu popularne w Azji centralnej (prawdopodobnie pochodzi z Uzbekistanu) zrobisz z tego co masz pod ręką. Tak naprawdę najważniejszy jest dobry gatunkowo ryż basmati. Wtedy pilaw wychodzi idealnie.
Składniki:
Przygotowanie
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę, gdy będzie szklista dosypujemy ryż i smażymy, aż ziarna ryżu zaczną robić się złote. Dodajemy przyprawy, czosnek, rodzynki, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu przez 5 minut. Dorzucamy na wierzch kalafiora i groszek (można dodać do razu z bulionem, ale lubię, gdy kalafiora zachowuje jędrne konsystencję). Przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Ryż w pilawie powinien być mięki, ale nie może się skleić. Użyć możemy dowolnych warzyw, lub też mięsa (to wrzucamy na patelnię jako pierwsze i obsmażamy). To danie świetnie czyści lodówkę w myśl zasady zero waste, a do tego jest sycące i pyszne.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj