Misa romaitości w sosie jogurtowo - miętowym

Lekki, świeży, zdrowy obiad, który pomoże wyczyścić lodówkę z resztek przed urlopem? Stawiam na Buddha Bowl! Nienawidzę marnować jedzenia, więc przed planowanym wyjazdem staram się gotować z tego co mam pod ręką. Ogórek, marchewka, bardzo dojrzała papaja, kilka jajek. Tym razem micha wyszła mi tak pyszna, że muszę podzielić się z Wami przepisem!

Składniki na dwie porcje

  • Około 100 g ryżu (użyłam czerwonego jaśminowego)
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1/2 papai (możesz zastąpić mango)
  • Duża garść groszku cukrowego
  • 1 szalotka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • Opakowanie filecików roślinnych ala kurczak lub tuńczyk (możesz też użyć tofu)

Sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu miętowego lub drobno posiekane listki mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta soli i cukru

Nitamago czyli marynowane jajka (jak do ramenu)

  • 3 jajka
  • 100 ml sosu sojowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki mirin
  • Ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • Łyżka cukru

Misa romaitości w sosie jogurtowo - miętowym

Przygotowanie

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu 6 minut. Składniki marynaty mieszamy (imbir i czosnek ścieramy na tarce). Zalewamy jajka i odstawiamy na 8 godzin… albo na tyle ile macie czasu 😉

Składniki na sos jogurtowym mieszamy. Jeśli używasz świeżej mięty dodaj trochę więcej soku z cytryny. Sos miętowy jest lekko kwaśny Warzywa kroimy, groszek blanszujemy, fileciki podsmażamy (mój mąż jadł z tuńczykiem i też poleca) Układamy wszystko na ugotowanym ryżu i polewamy sosem. Posypujemy pestkami papai (smakują trochę jak rzodkiewka), opcjonalnie dodajemy plasterki chilli Udekorowałam michę delikatnie pikantnymi listkami nasturcji i kwiatami bratków

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj