Misa romaitości w sosie jogurtowo - miętowym
Lekki, świeży, zdrowy obiad, który pomoże wyczyścić lodówkę z resztek przed urlopem? Stawiam na Buddha Bowl! Nienawidzę marnować jedzenia, więc przed planowanym wyjazdem staram się gotować z tego co mam pod ręką. Ogórek, marchewka, bardzo dojrzała papaja, kilka jajek. Tym razem micha wyszła mi tak pyszna, że muszę podzielić się z Wami przepisem!
Składniki na dwie porcje
Przygotowanie
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu 6 minut. Składniki marynaty mieszamy (imbir i czosnek ścieramy na tarce). Zalewamy jajka i odstawiamy na 8 godzin… albo na tyle ile macie czasu 😉
Składniki na sos jogurtowym mieszamy. Jeśli używasz świeżej mięty dodaj trochę więcej soku z cytryny. Sos miętowy jest lekko kwaśny Warzywa kroimy, groszek blanszujemy, fileciki podsmażamy (mój mąż jadł z tuńczykiem i też poleca) Układamy wszystko na ugotowanym ryżu i polewamy sosem. Posypujemy pestkami papai (smakują trochę jak rzodkiewka), opcjonalnie dodajemy plasterki chilli Udekorowałam michę delikatnie pikantnymi listkami nasturcji i kwiatami bratków
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj