Białe szparagi z szałwią i bułką tartą

Nie przejadły się Tobie jeszcze szparagi? Właśnie odkryłam połączenie smaków, które Ciebie zaskoczy. Co powiesz na szparagi z szałwią? Słodki aromat listków aromatyzuje cudownie bułkę tartą, podkręca go świeżość cytryny, a sama szałwia robi się idealnie chrupiąca. Świetnie komponuje się z delikatnymi, białymi szparagami. Musisz się pospieszyć, by tego jeszcze w tym sezonie spróbować

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów

  • 1 łyżeczka cukru

  • Duża szczypta soli

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4-6 listków szałwi

  • 2 łyżki masła (użyłam @eleplant.polska dzięki czemu danie jest odpowiednie także dla wegan)

  • 2 łyżki czubate bułki tartej

  • Sól

  • Skórka otarta z połowy cytryny

Białe szparagi z szałwią i bułką tartą

Przygotowanie

Szparagi obierz (zaczynamy tuż pod główką) i odetnij zdrewniałe końcówki. Gotuj je w wodzie z solą, cukrem i cytryną przez 7-10 minut (zależy jak grube szparagi kupicie). Dobrze, jeśli główki wystają ponad powierzchnię wody, więc użyj wąskiego, wysokiego garnka lub zwiąż szparagi, by ustawić je pionowo w garnku.

Na małej patelni roztapiamy masło, wrzucamy listki szałwi i podsmażamy je na małej mocy palnika, aż zrobią się przyjemnie chrupiące. Na tym samym maśle rumienimy bułkę tartą (opcjonalnie dodajemy trochę soli) którą polewamy ugotowane szparagi. Układamy listki szałwi i ścieramy na wierzch odrobinę skórki z cytryny. Zjadamy jeszcze ciepłe

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj