Białe szparagi z szałwią i bułką tartą
Nie przejadły się Tobie jeszcze szparagi? Właśnie odkryłam połączenie smaków, które Ciebie zaskoczy. Co powiesz na szparagi z szałwią? Słodki aromat listków aromatyzuje cudownie bułkę tartą, podkręca go świeżość cytryny, a sama szałwia robi się idealnie chrupiąca. Świetnie komponuje się z delikatnymi, białymi szparagami. Musisz się pospieszyć, by tego jeszcze w tym sezonie spróbować
Składniki:
Przygotowanie
Szparagi obierz (zaczynamy tuż pod główką) i odetnij zdrewniałe końcówki. Gotuj je w wodzie z solą, cukrem i cytryną przez 7-10 minut (zależy jak grube szparagi kupicie). Dobrze, jeśli główki wystają ponad powierzchnię wody, więc użyj wąskiego, wysokiego garnka lub zwiąż szparagi, by ustawić je pionowo w garnku.
Na małej patelni roztapiamy masło, wrzucamy listki szałwi i podsmażamy je na małej mocy palnika, aż zrobią się przyjemnie chrupiące. Na tym samym maśle rumienimy bułkę tartą (opcjonalnie dodajemy trochę soli) którą polewamy ugotowane szparagi. Układamy listki szałwi i ścieramy na wierzch odrobinę skórki z cytryny. Zjadamy jeszcze ciepłe
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj