Pascha Wielkanocna

Na Wielkanoc wybierasz coś tradycyjnego, czy chętniej sięgasz po kuchnię nowoczesną? 🐣 Na codzień raczej nie gotuję bardzo tradycyjnie, chętnie sięgam po kuchnie świata, ale w święta wybieram te stare, sprawdzone przepisy, które przypominają mi rodzinny dom, dzieciństwo i sprawiają, że od razu ciepłej robi się na serduchu. Pascha Wielkanocna to właśnie jeden z tych przepisów. Taki serniczek na zimno w wersji premium. Pyszny twaróg, masło, bakalie - to nie może się nie udać! Przepis jest bardzo prosty, ale sięgajcie po dobrej jakości składniki. Twaróg musi być zwarty, lekko kwaśny, tłusty lub półtłusty. To od niego zależy tutaj najwięcej.

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru (możecie dać więcej, jeśli lubicie słodkie desery, można też zastąpic go erytrolem)
  • 1 szklanka mieszanki bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam domowej, jeśli macie tylko kupną to dodajcie trochę świeżo startej skórki pomarańczy lub cytryny dla aromatu)

Pascha Wielkanocna

Przygotowanie

Twaróg mielimy 2-3 razy lub blendujemy ze śmietanką i cukrem waniliowym. Masło ubijamy z cukrem pudrem, aż zamieni się w jasny puch. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy powstanie jednolity krem łączymy go z twarogiem. Dodajemy bakalie (rodzynki warto wcześniej namoczyć, jeśli deseru nie będą jeść dzieci to można do moczenia dodać trochę alkoholu) i skórkę. Masę przekładamy na sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą lub tetrą. Dociskamy talerzykiem i czymś ciężkim (słoik masła orzechowego jest idealny 😉) i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy. Przechowujemy w lodówce, łatwiej się wtedy kroi. Smacznego!

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj

Pascha Wielkanocna