Mini mazurki cytrynowe
Kruche ciasto, konfitura z czeremchy i wegański lemon curd - oto pomysł na mazurka idealnego! Orzeźwiający, lekko kwaśny, a do tego w wersji tartaletek, by każdy mógł mieć na talerzu identyczną porcję. Taki mazurek przekona do siebie nawet osoby, które za tym rodzajem wypieku nie przepadają. Jeśli więc myślisz, że mazurek musi być tłustym, słodkim do granic możliwości ciastkiem to zapisz ten przepis i przetestuj jeszcze tej Wielkanocy!
Składniki na około 20 tartaletek:
Przygotowanie
Zagniatamy ciasto i wrzucamy do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru i wykrawamy szklanką kółka. Układamy je w foremkach (ja piekłam na odwrotnej stronie formy na muffinki). Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut (aż się zarumienią). Ja zrobiłam mazurki z połowy porcji, wyszło mi 10 tartaletek. Ciasto idealnie się mrozi, możecie połowę przechować na wypadek wizyty niespodziewanych gości.
Zagotowujemy 3/4 mleka z kurkumą i skórką z cytryn, w pozostałej części rozrabiamy skrobię i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i szybko mieszamy wlewając jednocześnie sok z cytryny. Musi zgęstnieje, jak przy gotowaniu klasycznego budyniu.
Na przestudzone tartaletki nakładamy ulubioną konfiturę (użyłam z czeremchy, ale jeśli takiej nie macie to świetnie sprawdzi się taka z czarnej porzeczki) i łyżką nakładamy masę wytrynową (najlepiej, gdy jest jeszcze ciepła). Dekorujemy tak jak lubimy - ja użyłam suszonych kwiatów jaśminu, rozmarynu i płatków malwy.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj