Wegańśkie rurki z kremowym budyniem

Rurki z kremem to deser, który przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Gdy miałam 8-9 lat moja Mama często przygotowywała kruche rurki i nadziewała je kremem budyniowym. Zaganiała przy okazji mnie i siostrę do ucierania kremu - ręcznie. Minęło trochę lat, ja przeszłam na weganizm i zapragnęłam zweganizować ten klasyczny przepis… a, że z kruchym ciastem średnio się dogaduję to powstały rurki na cieście drożdżowym z kremowym, budyniowym nadzieniem.

Składniki na 12 rurek:

Ciasto drożdżowe

  • 20 g drozdży
  • 500g mąki
  • 3/4 szklanki mleka (użyłam owsianego)
  • 1/2 szklanki oleju
  • Szczypta soli

Budyń

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szkl mleka owsianego
  • 2 opakowania budyniu na 500 ml mleka (użyłam o smaku toffi)
  • 6 łyżek cukru (dodajcie tyle ile lubicie, ja lubię mało słodkie desery)

Wegańśkie rurki z kremowym budyniem

Przygotowanie

Drożdże rozrabiamy w mleku i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy cieniutko (2-3 mm) Kroimy w paseczki o szerokości 1,5 cm i zawijamy na natłuszczone foremki do wypieku rurek (lub jeśli tak jak ja ich nie macie na zawinięta w rurkę folię aluminiową). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż ładnie się zarumienią - około 15 minut.

Wegańśkie rurki z kremowym budyniem

Mleko kokosowe zagotowujemy i na wrzące wlewamy budyń z cukrem rozrobiony w mleku owsianym. Gotujemy aż zgęstnieje i odstawiamy by przestygnął. W tym czasie prażymy na suchej patelni wiórki kokosowe aż nabiorą złotego koloru. Rurki faszerujemy budyniem i zanurzamy ich końce w wiórkach. Gotowe! Rurki możecie też nadziewać ubitym mlekiem kokosowym lub bitą śmietaną, wtedy dobrze je zjeść tego samego dnia. Te z budyniem wytrzymają spokojnie 3-4 dni.

Wegańśkie rurki z kremowym budyniem

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj