Wegańskie rurki z kremowym budyniem
Rurki z kremem to deser, który przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Gdy miałam 8-9 lat moja Mama często przygotowywała kruche rurki i nadziewała je kremem budyniowym. Zaganiała przy okazji mnie i siostrę do ucierania kremu - ręcznie. Minęło trochę lat, ja przeszłam na weganizm i zapragnęłam zweganizować ten klasyczny przepis… a, że z kruchym ciastem średnio się dogaduję to powstały rurki na cieście drożdżowym z kremowym, budyniowym nadzieniem.
Składniki na 12 rurek:
Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy w mleku i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy cieniutko (2-3 mm) Kroimy w paseczki o szerokości 1,5 cm i zawijamy na natłuszczone foremki do wypieku rurek (lub jeśli tak jak ja ich nie macie na zawinięta w rurkę folię aluminiową). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż ładnie się zarumienią - około 15 minut.
Mleko kokosowe zagotowujemy i na wrzące wlewamy budyń z cukrem rozrobiony w mleku owsianym. Gotujemy aż zgęstnieje i odstawiamy by przestygnął. W tym czasie prażymy na suchej patelni wiórki kokosowe aż nabiorą złotego koloru. Rurki faszerujemy budyniem i zanurzamy ich końce w wiórkach. Gotowe! Rurki możecie też nadziewać ubitym mlekiem kokosowym lub bitą śmietaną, wtedy dobrze je zjeść tego samego dnia. Te z budyniem wytrzymają spokojnie 3-4 dni.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj