Profiteroles z konfiturą z pomarańczy i kremem twarogowym

Profiteroles to małe ptysie wypełnione kremem i oblane czekoladą. Leciutkie, kremowe, kaloryczne, ale też niesamowicie pyszne. Podałam je wypełnione po brzegi delikatnie gorzką i mocno odświeżającą szybką konfiturą pomarańczową i kremem twarogowym. Czysta rozpusta, prawda?

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 110g masła
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka

Konfitura (mus) pomarańczowa:

  • 2 duże pomarańcze (skórka z jednej)
  • 1/3 szkl cukru lub innego słodziwa (ale nie płynnego)
  • 1 łyżeczka agaru

Krem twarogowy:

  • 200g mielonego twarogu
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru lub erytrolu

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady o zawartości kakao min 70%
  • 100 ml śmietanki 30%

Profiteroles z konfiturą z pomarańczy i kremem twarogowym

Przygotowanie

Na początku robimy małe ptysie. Wodę z mlekiem podgrzewamy, rozpuszczamy w niej masło, cukier i sól. Gdy się zagotuje dosypujemy mąkę i mieszamy. Gdy masa zacznie ładnie odchodzić od brzegów garnka odstawiamy do przestygnięcia. Letnia masę Zaczynamy rozcierać mikserem lub drewnianą pałką i dodajemy po 1 jajku. Ciasto nie może być zbyt gęste, by dało się je wycisnąć rękawem na blaszkę. Formujemy małe ptysie i pieczemy 10 minut w 190 stopniach, zmienszamy temperaturę do 160 stooni i dopiekamy około 25- 30 minut

Pomarańcze siekamy (kroimy też drobno skórkę z jednej), dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy agar, gotujemy 3 minutki, odstawiamy do wystudzenia a następnie blendujemy na gładki mus

Twaróg łączymy z ubitą śmietanką (można go dla pewności przetrzeć przez sito) i słodzimy do smaku.

Ptysie nadziewamy najpierw naszym musem pomarańczowym, uzupełniamy kremem twarogowym.

Czekoladę ze śmietanką podgrzewamy, polewamy nią nasze profiteroles i odstawiamy by polewa zastygła.

Możecie je udekorować, ale już takie wyglądają pięknie.

Profiteroles z konfiturą z pomarańczy i kremem twarogowym

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj