Kiszone cytryny

Znacie kiszone cytryny? To przysmak znany z kuchni marokańskiej. Dodawane są chociażby do ich słynnych zapiekanych mięs z warzywami w charakterystycznym naczyniu tagine, ale podkreślą smak wielu dań, odświeżą je i dodadzą niesamowitego aromatu. Są banalnie proste do zrobienia. Wystarczą cytryny i sól. Ja dodatkowo wrzuciłam do słoika laskę cynamonu. Z dodatkami możecie eksperymentować!

Składniki na litrowy słoik:

  • 12-13 cytryn (najlepiej ekologicznych, będziemy je kisić że skórką)
  • 7 łyżeczek soli
  • Laska cynamonu (opcjonalnie)

Kiszone cytryny

Przygotowanie

Cytryny szorujemy i 6-7 z nich nacinamy do 3/4 głębokości. W każde nacięcie wsypujemy niepełną łyżeczkę soli. Do słoika wrzucamy cynamon, układamy cytryny. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy do słoika. Słoik uzupełniamy przegotowaną, gorącą wodą z rozpuszczoną w niej łyżeczką soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy na około 4 tygodnie.

Dzięki procesowi kiszenia cytryny zyskują niepowtarzalny aromat, możemy ich używać ze skórką. Dla mnie są idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw przyprawionych kuminem, pikantnymi papryczkami i daktylami. Musicie spróbować!

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj