Kiszone cytryny
Znacie kiszone cytryny? To przysmak znany z kuchni marokańskiej. Dodawane są chociażby do ich słynnych zapiekanych mięs z warzywami w charakterystycznym naczyniu tagine, ale podkreślą smak wielu dań, odświeżą je i dodadzą niesamowitego aromatu. Są banalnie proste do zrobienia. Wystarczą cytryny i sól. Ja dodatkowo wrzuciłam do słoika laskę cynamonu. Z dodatkami możecie eksperymentować!
Składniki na litrowy słoik:
Przygotowanie
Cytryny szorujemy i 6-7 z nich nacinamy do 3/4 głębokości. W każde nacięcie wsypujemy niepełną łyżeczkę soli. Do słoika wrzucamy cynamon, układamy cytryny. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy do słoika. Słoik uzupełniamy przegotowaną, gorącą wodą z rozpuszczoną w niej łyżeczką soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy na około 4 tygodnie.
Dzięki procesowi kiszenia cytryny zyskują niepowtarzalny aromat, możemy ich używać ze skórką. Dla mnie są idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw przyprawionych kuminem, pikantnymi papryczkami i daktylami. Musicie spróbować!
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj