Wegańska wędlina

Czy każdy weganin i wegetarianin nie lubi smaku tradycyjnej kuchni? Nie jem mięsa od prawie 20 lat, ale czasem mam ochotę na prostą kanapkę z wędliną, musztardą i ogórkiem. Gdy przechodziłam na wegetarianizm w sklepach dostępne były co najwyżej parówki sojowe. Choć obecnie wybór wędlin roślinnych jest całkiem spory to takiej domowej, doprawionej tak jak lubię jeszcze nie znalazłam. Wiecie co odpowiada za smak tradycyjnych wędlin? Przyprawy, dym wędzarniczy, tłuszcz, który jest świetnym nośnikiem smaku. Konsystencję mięsną świetnie udaje za to gluten pszenny zwany też seitanem. Polecam poszukać go przez internet (ja zawsze kupuję go w Urban Vegan

Składniki

  • 2 szkl. glutenu pszennego
  • 2/3 szkl wody lub bulionu
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki aromatu dymu wędzarniczego w płynie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy (użyłam francuskiej)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1/3 szkl płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki asafetydy (można pominąć lub zastąpić kawałkiem cebuli)
  • 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej grubo mielonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wegańska wędlina

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kiełbaski. Zawijamy je w folię spożywczą (by nie rozpadły się przy gotowaniu), gotujemy ma parze przez około godzinę. Gdy ostygną możemy je pokroić i zjeść na kanapce, pizzy, podsmażyć na patelni z cebulką. Są pyszne i bogate w smaku.

Nie jest to przepis odpowiedni dla osób chorujących na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj

Wegańska wędlina