Wegańska wędlina
Czy każdy weganin i wegetarianin nie lubi smaku tradycyjnej kuchni? Nie jem mięsa od prawie 20 lat, ale czasem mam ochotę na prostą kanapkę z wędliną, musztardą i ogórkiem. Gdy przechodziłam na wegetarianizm w sklepach dostępne były co najwyżej parówki sojowe. Choć obecnie wybór wędlin roślinnych jest całkiem spory to takiej domowej, doprawionej tak jak lubię jeszcze nie znalazłam. Wiecie co odpowiada za smak tradycyjnych wędlin? Przyprawy, dym wędzarniczy, tłuszcz, który jest świetnym nośnikiem smaku. Konsystencję mięsną świetnie udaje za to gluten pszenny zwany też seitanem. Polecam poszukać go przez internet (ja zawsze kupuję go w Urban Vegan
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kiełbaski. Zawijamy je w folię spożywczą (by nie rozpadły się przy gotowaniu), gotujemy ma parze przez około godzinę. Gdy ostygną możemy je pokroić i zjeść na kanapce, pizzy, podsmażyć na patelni z cebulką. Są pyszne i bogate w smaku.
Nie jest to przepis odpowiedni dla osób chorujących na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj