Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Kto planuje lepienie pierogów na grudzień? Przypuszczam, że niewiele świątecznych stołów obędzie się bez nich. Jakie robicie? Z kapustą i grzybami? Ruskie? A może na słodko z serem? Ja dorzucam od siebie z kaszą gryczaną, twarogiem i cebulką! Są naprawdę proste, a u nas nawet Młoda się nimi zajada.

Składniki na około 26-28 pieogów

  • 200g mąki pszennej
  • 100 - 110 ml ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki soli

Farsz:

  • 100g kaszy gryczanej
  • 250g twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • Duża łyżka masła
  • Olej
  • Sól, pieprz i szczypta cukru

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Przygotowanie

Kaszę gotujemy na sypko, twaróg kruszymy w dłoniach (nie robimy brei, niech będzie widać kawałki). Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju ze szczyptą (sporą) cukru i solą, aż będzie rumiana. Na koniec wrzucamy masło (farsz nie będzie taki suchy i zostanie jego smak) i dodajemy do farszu. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem i solą i wyrabiamy.

Ciasto na pierogi wałkujemy cienko (jeśli chcemy je zamrozić to lepiej jeśli będzie odrobinę grubsze, do zjedzenia od razu idealne jest cieniuteńkie), nakładamy tyle farszu, ile jesteśmy w stanie zmieścić (ciasto można troszkę naciągać). Wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju* i gotujemy 2-3 minutki od momentu wypłynięcia.

Z przepisu wychodzi około kilogram pierogów, u mnie to 25 sztuk.

*przy wyjmowaniu pierogów z wody olej delikatnie na nich zostaję i nie sklejają się tak bardzo. Jeśli chcemy je zamrozić, albo później odgrzać dobrze je układać jednak obok siebie, każdego osobno i tak zostawić aż ostygną.

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem