Masa makowa
Używacie gotowej masy makowej? Ja jeszcze nie znalazłam takiej, która by mi smakowała, więc od kilku lat robię domową. To banalnie proste! Wystarczy wymieszać kilka składników, a masa ładnie się mrozi, więc można zrobić jej większą porcję i po prostu odmrozić przed świętami, albo wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Taka masą jest wypakowana wartościowymi składnikami, nie musimy używać do niej cukru, dodajemy takie bakalii jakie lubimy najbardziej i perfumujemy naturalnie, skórkami cytrusowymi. Zapiszcie przepis! Takiej masy użyłam do klusek z makiem z porzedniego przepisu, ale zrobicie z niej kutię i makowiec, a nawet drożdżówki!
Składniki
Przygotowanie
Zaczynamy od zalania maku mlekiem. Gotujemy go, aż prawie całkowicie wchłonie płyń, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Bakalie siekamy (użyłam suszone figi, daktyle, żurawinę, rodzynki, skórki kandyzowane z cytryn i pomarańczy). Orzechy jeśli mają już goryczkę to wrzucamybnanwrzątek i odlewamy wodę. Następnie siekamy zostawiając duże kawałki. Doprawiamy do smaku miodem (albo dowolnym słodziwem), wlewamy sok z mandarynki (lub pomarańczy), syrop cytrynowy (użyłam tego z cytryn z goździkami. Cytryny zużyliśmy do herbaty, ale ten syrop jest nawet od nich lepszy! Cudownie pachnie!). Masę mieszamy I odstawiamy na noc, żeby smaki się przegryzły. Masę możemy podzielić na porcje i zamrozić. Jest niezwykle aromatyczna i bogata!
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj