Kluski z makiem

To chyba najprostszy przepis wigilijny. Makaron z pachnącą masą makową. To przepis z mojego dzieciństwa, robiła go wtedy Babcia, był słodki i rozpływał się w ustach. Można użyć do niego gotowej masy, albo wykonać ją własnoręcznie. Wtedy będzie bogatsza w smaku i już właściwie nic nie trzeba do niej dodawać, by stworzyć to cudowne, regionalne i banalnie proste danie.

Składniki

  • makaron (dowolny. Babcia zawyczaj wybierała świderki, albo kolanka, ja użyłam ulubionego mojej córki - w kształcie łosia)
  • masa makowa
  • ewentualnie bakalie i coś do posłodzenia, jeśli nasza masa makowa nie była zbyt bogata

Kluski z makiem

Przygotowanie

Makaron gotujemy i mieszamy z masą makową. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Jeśli używacie gotowej masy makowej to dobrze dodać trochę orzechów, bakalii i skórki z cytrusów. Moja jest bardzo bogata, więc już nic nie dodawałam poza odrobiną świeżo startej skórki na wierzch. Można jeść! Proste, prawda?

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj