Ciasto mandarynkowe z kremowym budyniem
Ciasta świąteczne nie muszą być trudne! Niestety wciąż nie wiem jak wydłużyć dobę, więc sama w tym roku szukam sposobu jak w najkrótszym czasie przygotować coś pysznego. Od jakichś kilku dni w naszym domu pojawił się pewien pomarańcziwy, pachnący wyznacznik świąt i to z nim w roli głównej upiekłam pyszne, puszyste i wilgotne ciasto. Czy mandarynki też Wam kojarzą się ze świętami?
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki krótko mieszamy, przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy 26 cm) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, sprawdzamy patyczkiem czy się dopiekło i odstawiamy by przestygło
Mleko kokosowe wlewamy go garnka. W mleku rozrabiamy proszek budyniowy, mieszamy go z cukrem. Gdy mleko kokosowe się zagotuje mieszamy wszystko intensywnie i gotujemy jeszcze 2 minutki. Wylewamy na ciasto jeszcze ciepły budyń i od razu dekorujemy (wtedy owoce przykleją się do ciasta) Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, budyń ładnie się zetnie i będzie go można kroić. Najlepsze jest po nocy w lodówce ❤️
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj