Ciasto mandarynkowe z kremowym budyniem

Ciasta świąteczne nie muszą być trudne! Niestety wciąż nie wiem jak wydłużyć dobę, więc sama w tym roku szukam sposobu jak w najkrótszym czasie przygotować coś pysznego. Od jakichś kilku dni w naszym domu pojawił się pewien pomarańcziwy, pachnący wyznacznik świąt i to z nim w roli głównej upiekłam pyszne, puszyste i wilgotne ciasto. Czy mandarynki też Wam kojarzą się ze świętami?

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
  • 1/2 szklanki soku z mandarynek
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • Skórka otarta z 3 mandarynek

Budyń

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (takiego na 2 szkl mleka)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane)
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub syropem klonowym, z agawy, daktylowym)

Ciasto mandarynkowe z kremowym budyniem

Przygotowanie

Wszystkie składniki krótko mieszamy, przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy 26 cm) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, sprawdzamy patyczkiem czy się dopiekło i odstawiamy by przestygło

Mleko kokosowe wlewamy go garnka. W mleku rozrabiamy proszek budyniowy, mieszamy go z cukrem. Gdy mleko kokosowe się zagotuje mieszamy wszystko intensywnie i gotujemy jeszcze 2 minutki. Wylewamy na ciasto jeszcze ciepły budyń i od razu dekorujemy (wtedy owoce przykleją się do ciasta) Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, budyń ładnie się zetnie i będzie go można kroić. Najlepsze jest po nocy w lodówce ❤️

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj

Ciasto mandarynkowe z kremowym budyniem