Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami

Jakie jest Twoje ulubione niedzielne śniadanie? U nas ostatnio króluje Dutch Baby. Ten pieczony naleśnik to prawdziwa ambrozja. Chrupiący na brzegach, delikatny w środku, mocno wyrośnięty i po prostu piękny. Do tego tak prosty do zrobienia, że ostatnio regularnie pomaga mi przy nim moja dwuletnia Aurelka. Jeśli ona potrafi to Wy też! Podajemy go z sezonowymi owocami. Była już na profilu wersja z truskawkami, teraz czas na śliwki karmelizowane i mocno cynamonowe.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżka masła do natłuszczenia formy

Śliwki:

  • Łyżka masła
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • 20 dkg śliwek

Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami

Przygotowanie

Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewany go do 200 stopni, a razem z nim rozgrzewamy naczynie, w którym upieczemy nasz naleśnik. Idealna jest żeliwna patelnia, ale nada się też zwykła blaszka do ciasta, bo kamionkowe naczynie. Uważajcie tylko z naczyniami żaroodpornymi, jedno mi strzeliło od różnicy temperatur. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy krótko rózgą. Do naczynia wrzucamy łyżkę masła i szybko rozsmarowujemy je po dnie i bokach. Wylewamy ciasto. Musimy to zrobić bardzo szybko. Wsuwamy naczynie do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (zależy jak dużego użyjecie naczynia. Ciasto ma być mocno wyrośnięte i bardzo zarumienione na brzegach) Zawsze obserwujemy z córka jak wyrasta w piekarniku. Dosłownie rośnie w oczach! W tym czasie robimy śliwki! Do rondelka wrzucamy łyżkę masła, wsypujemy łyżeczkę cukru (możecie dać więcej, jeśli Wasze śliwki są kwaśne), do tego pozbawione pestek śliwki i cynamon. Śliwki muszą obtoczyć się w cynamonowym, maślanym sosie i nabrać temperatury, ale ja lubię, gdy zachowują kształt, więc smażę je tylko kilka minut.

Gotowego naleśnika polewamy śliwkami i posypujemy cukrem pudrem. Zjadamy póki ciepły! To prawdziwie królewska opcja na niedzielne, leniwe śniadanie. Smacznego

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj

Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami