Domowa pizza
Kto robi lepsza pizzę? Włosi czy Amerykanie? Zanim odpowiesz uprzedzam - mam kilkoro znajomych wśród tych pierwszych! Zdradzę Wam więc przepis na chrupiącą, cieniutką pizzę, która skropiona oliwą smakuje prawie tak dobrze jak we włoskiej pizzerii. Użyjemy tego co mamy zazwyczaj w domu - zwykłej pszennej mąki, drożdży, soli i wody.
Składniki na 3-4 placki
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Początkowo będzie bardzo kleiste, więc jeśli macie możliwość to pomóżcie sobie robotem kuchennym. Ciasto odkładamy do miski i przykrywamy. Łącznie czas wyrastania to ok. 4 godziny i co około 30 minut ciasto szybko rozciągamy (łapiemy ciasto od dołu, podciągamy do góry i składamy). Nie musicie pilnować czasu z zegarkiem w ręku. Ja zazwyczaj zajmuję się czymś innym i jak sobie przypomnę zaglądam do ciasta. Po 4 godzinach ciasto dzielimy na 4 kulki, rozkładamy do naoliwionych miseczek i przykrywamy szczelnie. Odkładamy do lodówki… albo na balkon! Najlepsza temperatura to około 8 stopni, więc pogoda jest teraz idealna. W takich warunkach ciasto może poczekać aż najdzie Was ochota na pizzę. Powinno odstać od 8-72 godzin. Ja wiele razy nie wytrzymałam i ciasto zarabiałam rano i piekłam pizzę wieczorem - też była pyszna, chociaż czasem ciasto zyskuje cudowną elastyczność i podczas pieczenia robi się bardiej chrupiące. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem i rozciągamy (warto podsypywać mąką ryżową). Nie używamy wałka, by nie rozbić pęcherzyków powietrza - to dzięki nim ciasto będzie lekkie. Uważamy, by nie zrobić w naszych plackach dziur. Dodatki? A co lubicie? Ja używam najczęściej startego na tarce i odsączonego pomidora z dodatkiem soli i oliwy (zamiast sosu), trochę sera mozzarella, kapary. Ostatnio dodaję pokrojone leśne grzyby, ale mogą być też pieczarki. Dodatków nie może być dużo i nie mogą być wodniste, bo trudno będzie dopiec placki. Po ich nałożeniu pizzę od razu wsuwamy do piekarnika, który musi być bardzo mocno rozgrzany (240) wraz z kamieniem do pieczenia pizzy, albo odwróconą blachą. Pieczemy 7-8 minut, do momentu, gdy pizza będzie rumiana od spodu, a ser ładnie się zacznie karmelizować.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj