Cytryny w syropie

Lubicie ręcznie wykonane upominki? Dla mnie świadomość, że ktoś poświęcił czas, włożył swoje serce w Bożonarodzeniowy prezent jest znacznie cenniejsza niż drogie paczki kupione i zapakowane w sklepie. Do świąt jest jeszcze trochę czasu, więc można rozplanować prace nad takimi maleństwami tak, by nie spieszyć się i nie stresować kilka dni przed wigilią. W tym roku przygotowuję cytryny w syropie aromatyzowane goździkami, anyżem, cynamonem, imbirem i moją ukochaną wersję z lawendą. Cytryny są niesamowicie intensywne, smakują cudownie z herbatą czy lemoniadą, a poza tym wyglądają po prostu cudownie, prawda?

Składniki na 5 małych słoiczków (150-200ml)

  • 8-9 cytryn
  • Łyżeczka goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2-3 cm imbiru
  • Kilka gałązek z kwiatami lawendy

Zalewa

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Cytryny w syropie

Przygotowanie

Cytryny kroimy w plasterki, układamy w słoiczkach i dodajemy do każdego jeden rodzaj przypraw… Albo mieszamy je według upodobania. Ja przygotowałam każdy słoiczek inny. Cukier i wodę zagotowujemy i gdy lekko przestygnie zalewamy słoiczki. Syrop powinien pokryć cytryny.

Cytryny w syropie

Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut, by przetwory mogły poczekać, aż najdzie nas ochota na kubek aromatycznej herbaty

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik przygotowywania słoiczków kliknijcie tutaj

Cytryny w syropie