Cytryny w syropie
Lubicie ręcznie wykonane upominki? Dla mnie świadomość, że ktoś poświęcił czas, włożył swoje serce w Bożonarodzeniowy prezent jest znacznie cenniejsza niż drogie paczki kupione i zapakowane w sklepie. Do świąt jest jeszcze trochę czasu, więc można rozplanować prace nad takimi maleństwami tak, by nie spieszyć się i nie stresować kilka dni przed wigilią. W tym roku przygotowuję cytryny w syropie aromatyzowane goździkami, anyżem, cynamonem, imbirem i moją ukochaną wersję z lawendą. Cytryny są niesamowicie intensywne, smakują cudownie z herbatą czy lemoniadą, a poza tym wyglądają po prostu cudownie, prawda?
Składniki na 5 małych słoiczków (150-200ml)
Przygotowanie
Cytryny kroimy w plasterki, układamy w słoiczkach i dodajemy do każdego jeden rodzaj przypraw… Albo mieszamy je według upodobania. Ja przygotowałam każdy słoiczek inny. Cukier i wodę zagotowujemy i gdy lekko przestygnie zalewamy słoiczki. Syrop powinien pokryć cytryny.
Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut, by przetwory mogły poczekać, aż najdzie nas ochota na kubek aromatycznej herbaty
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik przygotowywania słoiczków kliknijcie tutaj