Smażone zielone pomidory
Co zrobić z zielonymi pomidorami? Nie można ich zjeść na surowo, bo ani nie są smaczne, ani zdrowe, można odłożyć je na parapet i poczekać aż dojrzeją, co nie zawsze się udaje … ale jest na nie sposób! Można je usmażyć! Pierwszy raz z tym przysmakiem spotkałam się oglądając film zatytułowany właśnie “Smażone zielone pomidory”. Pamiętam, że, gdy pojawiły się napisy końcowe już wiedziałam, że muszę przetestować tytułową przekąskę. To był świetny pomysł! Odkryłam sposób na użycie niedojrzałych pomidorów, które opadły z krzaków, lub zaczęły się psuć zanim do końca dojrzały. Film na już co prawda ponad 20 lat, ale też bardzo go polecam. Może i Wy nabierzecie ochoty na ten smakołyk?
Składniki
Przygotowanie
Pomidory kroimy na plastry o grubości około 0,5 - 1cm. Solimy je i doprawiamy ulubionymi przyprawami (tylko z umiarem, żeby nie zabić ich smaku). Ja użyłam wędzonej, słodkiej papryki. Obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Jeszcze ciepłe polewamy odrobiną soku z cytryny i posypujemy listkami kolendry. Zjadamy!
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj