Rösti z kremową fetą i warzywami

Czym różnią się rösti od placów ziemniaczanych? Składniki są prawie identyczne a jednak to nie to samo. Nasze rodzime placki wykonywane zawsze z surowych ziemniaków, ucieranych drobno, z dodatkiem mąki i ewentualnie jajka mają przede wszystkim inną konsystencję i zazwyczaj są od rösti mniejsze. Rösti wykonane są z grubo utartych, doprawionych ziemniaków, które mogą być wcześniej podgotowane. Placek zmażymy duży i gruby. Ma cudowną konsystencję. Chrupiący na zewnątrz, delikatny w środku, z wyczuwalnymi ziemniakami. Jak go podać? Tutaj nie będę trzymać się tradycji. Ubita ze śmietanką feta i warzywa. Taki obiad będzie nie tylko sycący, ale też zdrowy i pełnowartościowy.

Składniki (2 porcje)

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Pieczone pomidorki

  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli

Kremowa feta

  • kostka fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek śmietanki

Dodatki:

  • różyczki z połowy brokuła
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta płatków chilli

Rösti z kremową fetą i warzywami

Przygotowanie

Garść pomidorków koktajlowych solimy, pieczemy z dwoma ząbkami czosnku i oliwą z oliwek przez 30 minut w 200 stopniach

Brokuły blanszujemy krótko w osolonej wodzie, osuszamy i podsmażamy na oliwie aż ładnie się zarumienia i nabiorą orzechowego smaku

Kostkę fety obijamy wraz z małym ząbkiem czosnku i kilkoma łyżkami śmietanki na gładki krem

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni

Rösti można zrobić z ziemniaków podgotowanych lub surowych. Ja wolę drugą wersję. Ścieramy 5-6 średnich ziemniaków na dużych oczkach, do tego ścieramy cebulę, solimy i mocno odciskamy z wody. Jeśli Wasze ziemniaki są mączyste nie potrzebny jest dodatek mąki, ale można dodać łyżkę ziemniaczanej, jeśli boicie się, że placek się rozpadnie. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy ziemniaki i ugniatamy je , żeby uzyskać kształt placka i zostawiamy je aż ładnie się zarumienią. Bez podglądania, bo placek się rozpadnie! Delikatnie zsuwamy go na pokrywkę lub talerz i przerzucamy na drugą stronę. Na filmiku pokazuję jak to zrobić.

Nakładamy! Placek, na niego rozsmarowujemy porcję fety, układamy pomidorki (oliwa powstała podczas pieczenia to prawdziwy skarb! Polejcie nią też placek) i brokuły, jeszcze kilka orzechów, żeby nadać jesiennego charakteru i płatki chilli, żeby nie było zbyt łagodnie.

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj

Rösti z kremową fetą i warzywami