Rösti z kremową fetą i warzywami
Czym różnią się rösti od placów ziemniaczanych? Składniki są prawie identyczne a jednak to nie to samo. Nasze rodzime placki wykonywane zawsze z surowych ziemniaków, ucieranych drobno, z dodatkiem mąki i ewentualnie jajka mają przede wszystkim inną konsystencję i zazwyczaj są od rösti mniejsze. Rösti wykonane są z grubo utartych, doprawionych ziemniaków, które mogą być wcześniej podgotowane. Placek zmażymy duży i gruby. Ma cudowną konsystencję. Chrupiący na zewnątrz, delikatny w środku, z wyczuwalnymi ziemniakami. Jak go podać? Tutaj nie będę trzymać się tradycji. Ubita ze śmietanką feta i warzywa. Taki obiad będzie nie tylko sycący, ale też zdrowy i pełnowartościowy.
Składniki (2 porcje)
Przygotowanie
Garść pomidorków koktajlowych solimy, pieczemy z dwoma ząbkami czosnku i oliwą z oliwek przez 30 minut w 200 stopniach
Brokuły blanszujemy krótko w osolonej wodzie, osuszamy i podsmażamy na oliwie aż ładnie się zarumienia i nabiorą orzechowego smaku
Kostkę fety obijamy wraz z małym ząbkiem czosnku i kilkoma łyżkami śmietanki na gładki krem
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni
Rösti można zrobić z ziemniaków podgotowanych lub surowych. Ja wolę drugą wersję. Ścieramy 5-6 średnich ziemniaków na dużych oczkach, do tego ścieramy cebulę, solimy i mocno odciskamy z wody. Jeśli Wasze ziemniaki są mączyste nie potrzebny jest dodatek mąki, ale można dodać łyżkę ziemniaczanej, jeśli boicie się, że placek się rozpadnie. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy ziemniaki i ugniatamy je , żeby uzyskać kształt placka i zostawiamy je aż ładnie się zarumienią. Bez podglądania, bo placek się rozpadnie! Delikatnie zsuwamy go na pokrywkę lub talerz i przerzucamy na drugą stronę. Na filmiku pokazuję jak to zrobić.
Nakładamy! Placek, na niego rozsmarowujemy porcję fety, układamy pomidorki (oliwa powstała podczas pieczenia to prawdziwy skarb! Polejcie nią też placek) i brokuły, jeszcze kilka orzechów, żeby nadać jesiennego charakteru i płatki chilli, żeby nie było zbyt łagodnie.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik z przygotowywania kliknijcie tutaj