Konfitura pomidorowa
Jedliście kiedyś pomidory na słodko?! Słyszeliście kiedyś o inspirowanej kuchnią grecką konfiturze z pomidorów? Jest intensywna, pachnąca, cudowna na śniadanie, ale i jako dodatek do obiadu. Można ją komponować z wytrawnymi dodatkami takimi jak sery, wędliny, ale też zjeść na słodko. U mnie w domu wywołała spore poruszenie. Do tej pory nikomu nie udało sie odgadnąć z czego jest zrobiona.
Składniki
Przygotowanie
Pomidory obieramy ze skórek i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy aż zmniejszą swoją objętość (w zależności od odmiany potrwa to mniej więcej godzinę). Dodajemy ocet i cukier i gotujemy aż całość zgęstnieje. Musicie uzbroić się w cierpliwość, konfitura z pomidorów wymaga czasu, ale odwdzięczy się smakiem. Gorącą konfiturę nalewamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem. Możecie je przechować przez zimę, lub zjeść od razu z dobrym, intensywnym serem, wędliną, jako dodatek do mięs lub solo na grzance.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik przygotowywania ketchupu kliknijcie tutaj