Shakshuka
Kocham podróże! Najchętniej spędziłabym pół życia na walizkach, ale jak na razie, gdy nie mogę sobie na to pozwolić podróżuję kulinarnie! Przez smak poznaję dalekie kraje, odmienne kultury i zakochuję się w nich coraz bardziej. Tym razem, podczas śniadania, przeniosłam nas do krajów Bliskiego Wschodu. Wynalezieniem shakshuki chwali się zarówno Izrael, Tunezja, Egipt czy Maroko. Ja lubię ją delikatnie pikantną, tak by od rana rozbudzić kubki smakowe i zacząć dzień z przytupem!
Składniki
Przygotowanie
Na oliwie podsmażamy cebulkę, gdy będzie szklista dodajemy paprykę i czekamy aż zmięknie. Teraz czas na przyprawy. Podsmażamy je aż uwolnią aromat i dodajemy pomidory. Czekamy aż całość zamieni się w gęsty sos, doprawiamy go do smaku solą. W sosie robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Przykrywamy i czekamy jeszcze 3-4 minutki. Żółtko powinno pozostać płynne. Podajemy szakszukę posypaną szczypiorkiem. Smacznego!