Pasta drożdżowa na kanapki

Co zrobić z cebuli i drożdży? Pastę do pieczywa! Drožďová pomazánka zaczerpnięta z kuchni czeskiej, słowackiej jest pełna umami. Jej smak trudno do czegokolwiek porównać. Niesamowicie pyszna, a jedynie z 3 składników! No dobra, z 4 jeśli doliczymy sól. Można ją wzbogacić jajkiem, lub dodatkowymi przyprawami, ale ja najbardziej lubię jej podstawową wersję. Drożdże po podsmażeniu stają się nieaktywne i nie podrażniają jelit, za to mają mnóstwo witamin zwłaszcza z grupy B!

Składniki

  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • Kostka drożdży (100g)
  • 2-3 łyżki wody
  • Sól do smaku
  • Łyżka oleju

Pasta drożdżowa na kanapki

Przygotowanie

Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy do niej pokruszone drożdże i wodę. Czekamy aż drożdże się rozpuszczą, a następnie zredukują do konsystencji pasty. Solimy do smaku i gotowe. Można pastę odstawić do lodówki, tam lekko stężeje, ale my zawsze połowę zjadamy prosto z patelni z domowym chlebem.

Aż trudno uwierzyć, że coś tak prostego może być tak pyszne!

Pasta drożdżowa na kanapki