Pasta drożdżowa na kanapki
Co zrobić z cebuli i drożdży? Pastę do pieczywa! Drožďová pomazánka zaczerpnięta z kuchni czeskiej, słowackiej jest pełna umami. Jej smak trudno do czegokolwiek porównać. Niesamowicie pyszna, a jedynie z 3 składników! No dobra, z 4 jeśli doliczymy sól. Można ją wzbogacić jajkiem, lub dodatkowymi przyprawami, ale ja najbardziej lubię jej podstawową wersję. Drożdże po podsmażeniu stają się nieaktywne i nie podrażniają jelit, za to mają mnóstwo witamin zwłaszcza z grupy B!
Składniki
Przygotowanie
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy do niej pokruszone drożdże i wodę. Czekamy aż drożdże się rozpuszczą, a następnie zredukują do konsystencji pasty. Solimy do smaku i gotowe. Można pastę odstawić do lodówki, tam lekko stężeje, ale my zawsze połowę zjadamy prosto z patelni z domowym chlebem.
Aż trudno uwierzyć, że coś tak prostego może być tak pyszne!