Jagodzianki Wstyd mi się przyznać, ale to moje pierwsze jagodzianki w tym sezonie. Robiłam bułeczki, ciasta, ale na klasyczne jagodzianki, bez jajek i nabiału, z mnóstwem jagód w środku dopiero teraz znalazłam czas. Opłaciło się! Wyszły pyszne

Składniki na 12 jagodzianek

  • 1l. jagód (powoli kończy się sezon, więc możecie użyć śliwek, które właśnie się zaczynają, albo Waszych ulubionych owoców)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 20g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mleka (użyłam sojowego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru (jeśli lubicie słodkie ciasto to możecie dać trochę więcej)
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli

Jagodzianki

Przygotowanie

Drożdże rozrabiamy w odrobinie wody. Dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy. Ciasto musi być elastyczne. Odstawiamy na godzinę.

Ciasto dzielimy na 12 części. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Jagodzianki

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy i pomagając sobie małą miseczką (nakładamy na nią rozwałkowane ciasto i jagody wkładamy w powstałe wgłębienie) nakładamy do środka jagody, a następnie sklejamy brzegi. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Można dodatkowo obsypać kruszonką, ale moja córka jej nie lubi, więc tym razem tylko obsypałam gotowe jagodzianki cukrem pudrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Jagodzianki