Jagodzianki
Wstyd mi się przyznać, ale to moje pierwsze jagodzianki w tym sezonie. Robiłam bułeczki, ciasta, ale na klasyczne jagodzianki, bez jajek i nabiału, z mnóstwem jagód w środku dopiero teraz znalazłam czas. Opłaciło się! Wyszły pyszne
Składniki na 12 jagodzianek
Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy w odrobinie wody. Dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy. Ciasto musi być elastyczne. Odstawiamy na godzinę.
Ciasto dzielimy na 12 części. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy i pomagając sobie małą miseczką (nakładamy na nią rozwałkowane ciasto i jagody wkładamy w powstałe wgłębienie) nakładamy do środka jagody, a następnie sklejamy brzegi. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Można dodatkowo obsypać kruszonką, ale moja córka jej nie lubi, więc tym razem tylko obsypałam gotowe jagodzianki cukrem pudrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach