Domowy ketchup
Już nigdy sklepowy ketchup nie będzie smakować Tobie tak samo! Zrób domowy, pachnący, mocno pomidorowy, zdrowszy i doprawiony tak jak lubicie! Będzie idealny na śniadanie do parówek, tostów, zapiekanek, frytek. Doda smaku grillowanym smakołykom, a może posłuży jako intensywną marynata? Jaki masz na niego pomysł?🤔
Podaję podstawowy przepis, możesz do niego dodać ulubione przyprawy, zaostrzyć go pieprzem cayenne, lub zaromatyzować oregano.
Składniki
Przygotowanie
Z podanych proporcji wyszły mi 4 słoiczki po około 200 ml. Pomidory kroimy na kawałki i gotujemy aż zmiękną w dużym garnku od czasu do czasu mieszając. Następnie przecieramy je przez metalowe sito by pozbyć się skórek j pestek. Dodajemy zeszkloną na oliwie cebulkę, czosnek i przyprawy i całość blendujemy na gładki sos. Redukujemy, aż osiągniemy porządaną konsystencję. U mnie zajęło to 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec ketchup już mocno bulgotał i trzeba go było często mieszać.
Przelewamy gorący do słoików i odwracamy do góry dnem. Możemy też dla pewności go pasteryzować przez 10 minut. Ketchup w lodówce postoi około tygodnia… ale powiedzmy sobie prawdę - zniknie szybciej, bo jest obłędnie pyszny. Nie kupuje słoików, używam umytych po kupionych wcześniej pysznościach.
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik przygotowywania ketchupu kliknijcie tutaj