Domowy ketchup

Już nigdy sklepowy ketchup nie będzie smakować Tobie tak samo! Zrób domowy, pachnący, mocno pomidorowy, zdrowszy i doprawiony tak jak lubicie! Będzie idealny na śniadanie do parówek, tostów, zapiekanek, frytek. Doda smaku grillowanym smakołykom, a może posłuży jako intensywną marynata? Jaki masz na niego pomysł?🤔

Podaję podstawowy przepis, możesz do niego dodać ulubione przyprawy, zaostrzyć go pieprzem cayenne, lub zaromatyzować oregano.

Składniki

  • 2 kg pomidorów (użyłam koktajlowych, kolorowych - stąd ten jasny kolor)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki octu (użyłam czerwonego balsamicznego, ale możesz użyć też winnego, jabłkowego lub owocowego. Dostosuj jego ilość do własnych kubków smakowych)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól do smaku (zacznij od 1/2 łyżeczki i dosól według potrzeby)

Domowy ketchup

Przygotowanie

Z podanych proporcji wyszły mi 4 słoiczki po około 200 ml. Pomidory kroimy na kawałki i gotujemy aż zmiękną w dużym garnku od czasu do czasu mieszając. Następnie przecieramy je przez metalowe sito by pozbyć się skórek j pestek. Dodajemy zeszkloną na oliwie cebulkę, czosnek i przyprawy i całość blendujemy na gładki sos. Redukujemy, aż osiągniemy porządaną konsystencję. U mnie zajęło to 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec ketchup już mocno bulgotał i trzeba go było często mieszać.

Przelewamy gorący do słoików i odwracamy do góry dnem. Możemy też dla pewności go pasteryzować przez 10 minut. Ketchup w lodówce postoi około tygodnia… ale powiedzmy sobie prawdę - zniknie szybciej, bo jest obłędnie pyszny. Nie kupuje słoików, używam umytych po kupionych wcześniej pysznościach.

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki filmik przygotowywania ketchupu kliknijcie tutaj