Chrupiące ogórki z anyżem

Macie czasem tak, że najlepsze przepisy odkrywacie dopiero na sam koniec sezonu? Ja tak miałam w tym roku z ogórkami. Jakiś czas temu wpadł mi w ręce dziwny przepis na sałatkę. Z gwiazdkami anyżu, kolendrą… z jednej strony nie byłam pewna czy te smaki do siebie pasują, ale z drugiej strony przypomniałam smak tajskich zup, z anyżem i świeżym ogórkiem i musiałam to przetestować! Zrobiłam najpierw jeden słoiczek i wiecie co? No petarda! Prawdziwa bomba smaku! Najlepsza sałatka ze słoika jaką w życiu jadłam! Zebrałam więc z ogródka resztkę ogórków i rzutem na taśmę, w ostatniej chwili zrobiłam kilka słoiczków. Jeśli tak jak ja nie jesteście fanami sałatek na słodko i lubicie jak coś chrupie Wam pod zębami to ten przepis jest dla Was idealny!

Składniki

  • Około 2 kg ogórków

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 150-180 ml octu jabłkowego

Do każdego słoika 0,5 l.

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • Gałązka kopru (razem z kwiatami)

Chrupiące ogórki z anyżem

Przygotowanie

Pokrojone ogórki układamy w skłoikach przekładając je koprem, czosnkiem i przyprawami.

Chrupiące ogórki z anyżem

Zalewę zagotowujemy i jeszcze ciepłą zalewamy słoiki Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Już po 3-4 dniach sałatka nadaje się do jedzenia, ale ja tym razem planuję zostawić ją na chłodniejsze miesiące

Chrupiące ogórki z anyżem