Wegański placek z jagodami
Przedstawiam szybki przepis na puszyste, leciutkie, pyszne i banalnie proste ciasto z jagodami! Idealne do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi… albo po prostu na zaspokojenie zachcianki na słodkie. Ciasto jest wegańskie, bez jajek i krowiego mleka. W smaku jednak tego nie wyczujecie. Możecie je zrobić jeśli jesteście na diecie roślinnej, ograniczacie produkty odzwierzęce, jesteście uczuleni na składniki tradycyjnych wypieków, albo po prostu gdy zabrakło Wam jajek, a mają wpaść znajomi. Roślinne przepisy nie są przecież tylko dla wegan! Sięgnąć po nie może każdy, by urozmaicić swoją dietę. W kuchni nie ma ograniczeń, trzeba próbować nowych rzeczy i rozwiązań!
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki krótko mieszamy, przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy 26 cm) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach i sprawdzamy patyczkiem czy się dopiekło. Ja posypałam moje cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie udekorować też kleksem bitej śmietany, lub gałką lodów..
Filmik z wykonaniem ciasta znajdziecie na moim instagramie. Kliknijcie tutaj!