Wegański placek z jagodami

Przedstawiam szybki przepis na puszyste, leciutkie, pyszne i banalnie proste ciasto z jagodami! Idealne do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi… albo po prostu na zaspokojenie zachcianki na słodkie. Ciasto jest wegańskie, bez jajek i krowiego mleka. W smaku jednak tego nie wyczujecie. Możecie je zrobić jeśli jesteście na diecie roślinnej, ograniczacie produkty odzwierzęce, jesteście uczuleni na składniki tradycyjnych wypieków, albo po prostu gdy zabrakło Wam jajek, a mają wpaść znajomi. Roślinne przepisy nie są przecież tylko dla wegan! Sięgnąć po nie może każdy, by urozmaicić swoją dietę. W kuchni nie ma ograniczeń, trzeba próbować nowych rzeczy i rozwiązań!

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego (na zwykłym też wyjdzie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • szklanka jagód, lub innych ulubionych owoców (uważajcie tylko na takie zawierające dużo soku, bo może wyjść zakalec)

Wegański placek z jagodami

Przygotowanie

Wszystkie składniki krótko mieszamy, przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy 26 cm) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach i sprawdzamy patyczkiem czy się dopiekło. Ja posypałam moje cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie udekorować też kleksem bitej śmietany, lub gałką lodów..

Filmik z wykonaniem ciasta znajdziecie na moim instagramie. Kliknijcie tutaj!

Wegański placek z jagodami