Tort urodzinowy z galaretką, kremem mascarpone i owocami
Upieczcie tort dla kogoś kogo kochacie z całego serca ❤️ Ja mój przygotowałam dla mojej księżniczki na jej drugie urodziny. Aurelcia kocha owoce i galaretkę. Oto dokładny przepis na biszkopt, który zawsze się udaje, wychodzi leciutki jak chmurka, na prosty krem i krok po kroku złożymy razem i udekorujemy całość. Nie będę kłamać - zrobienie tortu to dużo pracy, ale dla uśmiechu na tej kochanej buzi warto!
Składniki
Przygotowanie
Biszkopt: To stary przepis mojej Mamy, który zawsze się udaje. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i gdy całkiem się rozbije wrzucamy po jednym żółtku. Na koniec mieszamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy ani nie wykładamy boków. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka) Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej zostawiamy na dzień. Wtedy łatwiej go pokroić. Galaretka: Galaretki rozrabiamy z wodą i odstawiamy. Owoce rozkładamy na posmarowanym cieniutko kremem lub bitą śmietaną biszkopcie (wtedy galaretka nie wsiąknie) i zalewamy mocno tężejącą galaretą. Krem mascarpone: To podstawowy przepis. Możecie do niego dodać skórkę z cytryny albo wanilię. Śmietanę ubijamy i mieszamy z mascarpone i pudrem. Smarujemy nasączone wodą z cytryną blaty biszkoptu.