Sałatka z ogórków z musztardą francuską
W tym roku dopadła mnie klęska urodzaju. Ogórki tak obrodziły, że w czasie gdy jedne słoiki znoszę do piwnicy kolejna porcja już czeka na przerobienie. Tym razem trochę mi przerosły, więc przerobiłam je na sałatkę. To była świetna decyzja! Zalewa jest przepyszna! Kwaśna, słodka, musztardowa. Idealna! Pierwszy testowy słoiczek już spróbowany, więc podzielę się z Wami tym przepisem!
Składniki na 10 słoiczków 0,5l. każdy
Przygotowanie
Ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy zalewę. Zagotowujemy wodę i solą i cukrem, dodajemy musztardę, miód i ocet. Wyłączamy gaz i odstawiamy do wystygnięcia. Z ogórków odlewamy wodę i układamy w słoikach. Dodajemy czosnek i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy.
Garnek wykładamy czystą ściereczką i układamy na niej słoiki. Wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, a następnie sprawdzamy czy dobrze trzymają i odkładamy do góry dnem do wystygnięcia. Przenosimy w chłodne miejsce. Przetrzymają całą zimę… a nawet dłużej.