Pieczony kurczak z warzywami w soku pomarańczowym

Szybki obiad z piekarnika? Może pieczony kurczak z warzywami? Za prosto? No to dodajmy mu trochę aromatu! Coś pikantnego, świeża mięta, soczyste pomarańcze. Brzmi ciekawiej. Przed Wami prosty przepis na efektowne danie, które przyrządzicie w mgnieniu oka (większość pracy należy do piekarnika)

Składniki

  • podudzie z kurczaka, albo inne kawałki mięsa
  • 6-8 małych ziemniaczków
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sambal oelek
  • gałązka świeżej mięty
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • sól do smaku

Pieczony kurczak z warzywami w soku pomarańczowym

Przygotowanie

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy umyte, małe ziemniaczki i obrane marchewki. Na nich układamy kawałki kurczaka. Mięso nacinamy, wkładamy w nacięcia plasterki czosnku, a skórkę smarujemy sosem sambal oelek, albo innym słodko- pikantnym i solimy. Pod mięso wsuwamy gałązkę mięty i całość podlewamy sokiem pomarańczowym (na początek pół szklanki, jeśli odparuje to podlewamy w trakcie pieczenia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy w zależności od wielkości kawałków około 40 minut. Przed końcem możemy zdjąć pokrywkę i podpiec 10 minut z funkcją grilla (albo z włączoną górną grzałką). Podałam danie posypane świeżą miętą i szczypiorkiem. Wyszło pyszne! Mięso pozostało bardzo soczyste i pełne aromatów.