Makaron z jagodami Są takie potrawy, które swoim smakiem przypominają najbardziej beztroskie chwile w naszym życiu. Są naszym comfort food, przenoszą nas w czas dzieciństwa, do wakacji. Jagody ugniecione widelcem ze śmietaną i cukrem to jest właśnie ten smak. Polany nimi makaron to obiad, który jadamy raczej rzadko, ale w taki upał to był szczyt moich możliwości kulinarnych. Żeby dodać trochę świeżości posypałam całość porwanymi listkami mięty. To było tak smaczne, że aż przykro mi się zrobiło, bo to niestety już końcówka sezonu jagodowego.

Składniki na dwie porcje

  • 150 g makaronu
  • szklanka jagód
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 12-18 %
  • kilka listków mięty

Makaron z jagodami

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Jagody rozgniatamy widelcem (ja lubię gdy nie są jednolite), dodajemy śmietanę i cukier. Polewamy nimi makaron i posypujemy porwanymi listkami mięty. Gotowe. Można cieszyć się tym niesamowitym, pobudzającym wspomnienia smakiem.

Makaron z jagodami