Hummus
Jest taki przepis, który przyda się Wam na kolację, śniadanie i na obiad! Klasyczny hummus możecie zjeść z ulubionym pieczywem, warzywami, zabrać ze sobą do pracy czy też do szkoły, zawinąć w tortillę. Możecie go modyfikować dodając pieczoną paprykę, buraka, suszone pomidory, dynię, czosnek. Wariacji jest całe mnóstwo. Mój ulubiony Terry Pratchett napisał kiedyś “musisz nauczyć się chodzić, zanim zaczniesz biegać” (cytat ze “Złodzieja czasu”), a ja nie ośmieliłabym się z nim nie zgodzić, więc zaczynamy od postaw
Składniki
Przygotowanie
Jeśli sami gotujecie ciecierzycę to do jej moczenia dodajcie dużą szczyptę sody, odstawcie na 12 godzin. Przed gotowaniem należy ją dobrze wypłukać. Cieciorki nie solimy.
Są dwie szkoły blendowania hummusu - z dodatkiem kostek lodu albo gdy cieciorka jest lekko ciepła. Ja wybieram druga opcję.
Blendujemy podlewając aquafabą, tak by uzyskać idealną, kremową konsystencję.
Posypujemy za’atarem
Odłożoną cieciorkę podsmażamy na oliwie z solą i papryką, aż zrobi się z zewnątrz chrupiąca. Posypujemy nią hummus.
Znając ten przepis stworzycie całą masę pysznych dań!