Hummus Jest taki przepis, który przyda się Wam na kolację, śniadanie i na obiad! Klasyczny hummus możecie zjeść z ulubionym pieczywem, warzywami, zabrać ze sobą do pracy czy też do szkoły, zawinąć w tortillę. Możecie go modyfikować dodając pieczoną paprykę, buraka, suszone pomidory, dynię, czosnek. Wariacji jest całe mnóstwo. Mój ulubiony Terry Pratchett napisał kiedyś “musisz nauczyć się chodzić, zanim zaczniesz biegać” (cytat ze “Złodzieja czasu”), a ja nie ośmieliłabym się z nim nie zgodzić, więc zaczynamy od postaw

Składniki

  • Szklanka ciecierzycy ugotowanej na miękko (najlepiej jeszcze lekko ciepłej. Możecie użyć cieciorki z puszki)
  • Część wody pozostałej z gotowania cieciorki (tak zwana aquafaba)
  • Czubata łyżka tahini
  • Porządny chlust oliwy z oliwek
  • Sok z 1/3 - 1/2 cytryny
  • Sól

Do podania:

  • Za’atar
  • Oliwa z oliwek

Prażona cieciorka:

  • Kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Wędzona papryka ostra (lub słodka jeśli nie lubicie pikantnej kuchni)

Hummus

Przygotowanie

Jeśli sami gotujecie ciecierzycę to do jej moczenia dodajcie dużą szczyptę sody, odstawcie na 12 godzin. Przed gotowaniem należy ją dobrze wypłukać. Cieciorki nie solimy.

Są dwie szkoły blendowania hummusu - z dodatkiem kostek lodu albo gdy cieciorka jest lekko ciepła. Ja wybieram druga opcję.

Blendujemy podlewając aquafabą, tak by uzyskać idealną, kremową konsystencję.

Posypujemy za’atarem

Odłożoną cieciorkę podsmażamy na oliwie z solą i papryką, aż zrobi się z zewnątrz chrupiąca. Posypujemy nią hummus.

Znając ten przepis stworzycie całą masę pysznych dań!

Hummus