Wegańskie drożdżówki z owocami leśnymi i kruszonką
Dostałam od Mamy ostatnio cudowny prezent! Wiadereczko wypełnione jagodami i poziomkami! Oczywiście 2/3 od razu zjedliśmy samych, bo kto potrafi oprzeć się aromatowi leśnych poziomek? Gdy nasyciliśmy pierwszy apetyt na leśne smakołyki przyszła mi do głowy myśl… a gdyby je umieścić na puszystych poduszeczkach z drożdżowego ciasta i obsypać słodką kruszonką? Takich myśli nie wypędza się z głowy, tylko podwija rękawy i zabiera się do pracy, bo wraz z myślą ślinianki zaczęły pracować i domagać się drożdżówek!
Składniki
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Ja używam do pieczenia drożdży, które przechowuję poporcjowane i zamrożone, więc wyjmuję je wcześniej, by się rozpuściły i ogrzały. Następnie rozpuszczaj je w mleku z mąką i odstawiam na 15 minut
Z podanych składników zagniatam po tym czasie elastyczne ciasto (dolewajcie powoli mleko, bo każda mąka jest inna). Odstawiam na 90 minut do wyrośniecia pod ściereczką.
Zarabiam kruszonkę zagniatając ją szybko łyżką. Odkładam do lodówki.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy je na blat i dzileimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, a następnie spłaszczamy ja delikatnie dłonią. Ciasto drożdżowe nie lubi wałkowania. Rozbijamy wtedy w nim pęcherzyki powietrza, które odpowiadaja przecież za to, żebyśmy otrzymali po upieczeniu mięciutką podszeczkę! W bułeczkach robimy wgłębienie, które wypełniamy owocami. Fajnie jest dać ich dużo! Odstawiamy bułeczki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Bułeczki obsypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut. Gwarantuję, że są przepyszne!
Jeśli macie ochotę zobaczyć jak wygląda przygotowywanie takich bułeczek to zapraszam na mój instagramowy profil, po kliknięciu w link obejrzycie rolkę z przepisem