Pieczony stek z kalafiora z warzywami i gzikiem

Ostatnie upalne dni skutecznie ziechęcają mnie do spędzania czasu w kuchni. Coś jednak jeść trzeba, a jedzenie każdego posiłku w restauracji nie wchodzi raczej w grę, wiec gotuję najszybciej jak się da. Lubię czasem wrzucić do piekarnika to co znajdę w lodówce. Tym razem padło na warzywa. Wykroiłam więc steki z kalafiora, dorzuciłam marchewkę i ziemniaczki. Dla męża robiłam szybki twarożek ze szczypiorkiem… i obsypałam wszystko bobem, który ostatnio nie znika naszego stołu nawet na chwilę. Piekarnik odwalił za mnie prawie całą robotę, a wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły!

Składniki na dwie porcje

  • 1 kalafior
  • 6-8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • garść bobu

Marynata: 3 łyżki sambal oelek owocowego (albo innego słodko - ostrego sosu) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka aromatu dymu wędzarniczego w płynie (ja kupiłam w urban vegan )

Gzik:

  • Pół kostki twarogu
  • Łyżka majonezu
  • Duży chlust słodkiej śmietanki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz

Pieczony stek z kalafiora z warzywami i gzikiem

Przygotowanie

Składniki marynaty mieszamy. Twaróg rozgniatamy ze śmietaną i majonezem i doprawiamy roztartym czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Wasze ulubione warzywa układamy na blaszce. Wybieramy takie, które potrzebują podobnego czasu pieczenia. U mnie to steki z kalafiora, marchewki i małe ziemniaczki. Smarujemy kalafiora marynatą, marchewki i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek (użyłam cytrynowej, żeby dodać świeżego aromatu). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Takie warzywa możecie też wrzucić na grilla. Będą idealne!

Podajemy z gzikiem i obowiązkową porcją ugotowanego w osolonej wodzie bobu! ( Nie wiem jak Wy, ale ja mogłabym go jeść 3 razy dziennie 😂).

Nagrany filmik z całym przepisem obejrzycie tutaj

Pieczony stek z kalafiora z warzywami i gzikiem