Pieczony stek z kalafiora z warzywami i gzikiem
Ostatnie upalne dni skutecznie ziechęcają mnie do spędzania czasu w kuchni. Coś jednak jeść trzeba, a jedzenie każdego posiłku w restauracji nie wchodzi raczej w grę, wiec gotuję najszybciej jak się da. Lubię czasem wrzucić do piekarnika to co znajdę w lodówce. Tym razem padło na warzywa. Wykroiłam więc steki z kalafiora, dorzuciłam marchewkę i ziemniaczki. Dla męża robiłam szybki twarożek ze szczypiorkiem… i obsypałam wszystko bobem, który ostatnio nie znika naszego stołu nawet na chwilę. Piekarnik odwalił za mnie prawie całą robotę, a wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły!
Składniki na dwie porcje
Przygotowanie
Składniki marynaty mieszamy. Twaróg rozgniatamy ze śmietaną i majonezem i doprawiamy roztartym czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Wasze ulubione warzywa układamy na blaszce. Wybieramy takie, które potrzebują podobnego czasu pieczenia. U mnie to steki z kalafiora, marchewki i małe ziemniaczki. Smarujemy kalafiora marynatą, marchewki i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek (użyłam cytrynowej, żeby dodać świeżego aromatu). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Takie warzywa możecie też wrzucić na grilla. Będą idealne!
Podajemy z gzikiem i obowiązkową porcją ugotowanego w osolonej wodzie bobu! ( Nie wiem jak Wy, ale ja mogłabym go jeść 3 razy dziennie 😂).
Nagrany filmik z całym przepisem obejrzycie tutaj