Makaron w sosie pomidorowym z burratą

Są w mojej kuchni takie składniki, których nie może zabraknąć. Butelka dobrej oliwy, makaron, jakiś fajny ser, świeże pomidory, lub butelka passaty. Mając je pod ręką zawsze mogę przygotować na szybko obiad, którym zajadać się będzie i mąż i córka, który łatwo weganiować i dostosować do swoich preferencji smakowych. Dzisiaj banalnie prosty sos pomidorowy z makaronem urozmaiciłam kulką burraty, ale możecie go podać równie dobrze bez sera, posypać parmezanem, albo dorzucić kilka oliwek. Gwarantuję, że będzie pysznie!

Składniki na dwie porcje

  • 200-250 g makaronu
  • 2 kulki burraty
  • 2-3 duże, soczyste, pachnące, słodkie pomidory (jeśli twoje słodkie nie są dodaj szczyptę cukru)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • Sól, bazylia i ewentualnie ostre papryczki do dekoracji

Makaron w sosie pomidorowym z burratą

Przygotowanie

Zagotuj w dużym garnku wrzątek i posól go tak by był słony prawie jak woda morska. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej opłukane wodą i odsączone kapary. Pozwól im się zarumienić, zyskają wówczas cudowny smak. Dorzuć do nich pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i po chwili pomidory. Posól całość i smaż aż zamieni się w gęsty, ale niejednolity sos. Wyłóż na talerz, uformuj gniazdko i w jego środek włóż kulkę burraty (wyjmij ją z lodówki godzinę wcześniej, najsmaczniejsza jest w temperaturze pokojowej) Dekorujemy bazylią i ewentualnie ostrymi papryczkami (ja użyłam marynowanych z ubiegłego sezonu)

Nagrany filmik z całym przepisem obejrzycie tutaj

Makaron w sosie pomidorowym z burratą