Makaron w sosie cukiniowym

Dzisiaj obiad na szybko! Gdy dziecko od rana jest marudne, a na głowie jest jeszcze mnóstwo obowiązków nie zawsze mam czas na długie gotowanie. Zazwyczaj wtedy na stole ląduje makaron i szybki sos, który przygotuję w trakcie jego gotowania. Lubię też jeść sezonowo, a ostatnio cukinie pięknie się do mnie uśmiechały. No więc łapcie przepis na makaron z sosem cukiniowym.

Zmywarki wolnostojące - wybierz na Ceneo

Składniki na 2 porcje

  • 250 g ulubionego makaronu ( u mnie bavette)

Sos:

  • 1 młoda cukinia (ja akurat miałam żółtą)
  • 2 ząbki czosnku
  • Skórka z cytryny
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Duża garść twardego, intensywnego sera (ja miałam resztkę cheddara mature)
  • 1/2 szklanki wody od gotowania makaronu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Do posypania

  • Łyżka posiekanej mięty
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki

Makaron w sosie cukiniowym

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cukinię i posiekane ząbki czosnku. Gdy się zacznie ładnie rumienić przekładamy na naczynia blendera i blendujemy na gładką masę podlewają wodą spod makaronu, by uzyskać idealną konsystencję. Wylewamy cukinię na patelnię, dodajemy do niej skórkę i sok z cytryny, starty na tarce ser i doprawiamy solą. Łączymy z makaronem. I wykładamy na talerze. Gotowe danie posypujemy pietruszką i miętą oraz świeżo zmielony pieprzem. Szybko, prosto, zdrowo i smacznie :)