Kotleciki a'la ruskie
Masz ochotę na szybki, letni, ale też sycący obiad? Zrób kotleciki a’la ruskie! Najlepiej podaj je z kwaśną śmietaną, skwarkami, młodymi pędami czosnku (albo sczypiorkiem) i koperkiem. To jest idealny pomysł dla wszystkich, którzy lubią pierogi ruskie, ale nie mają czasu ich lepić. Gdy raz ich spróbujesz wylądują w Twoim menu na stałe. Jest to też fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.
Trzymajcie się kilku zasad! Twarogu powinno być przynajmniej tyle co ziemniaków, cebulka musi być rumiana, a pieprz pachnący, najlepiej świeżo zmielony. Podczas smażenia nie dotykajcie kotletów aż się ładnie zrumienią. Nie podglądajcie, nie przesuwajcie, bo się rozpadną. Najdelikatniejsze będą świeżo usmażone, ale możecie ich zrobić więcej, odgrzać następnego dnia, zabrać do pracy albo zamrozić. Będą trochę bardziej zbite ale nadal pyszne.
Składniki na dwie porcje
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.gsy ostygną obieramy ze skórek i rozgniatamy razem z twarogiem. Dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz i mąkę. Mieszamy i lepimy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju Smacznego!
Jeśli chcecie zobaczyć jak udekorować i ulepić kotleciki zajrzyjcie tutaj