Spaghetti a'la carbonara ze szparagami
Mój mąż kocha kuchnię włoską, a jego ulubionym daniem jest spaghetti carbonara. Ja za to uwielbiam szparagi. W rodzinie czasem trzeba iśc na kompromisy i tego efektem jest właśnie szparagowa carbonara. Powiem Wam, że wyszła genialna. Kremowa, chrupiąca od szparagów, pyszna. Dodatkowo to pomysł na błyskawiczny obiad, a kto latem lubi spędzać pół dnia w kuchni? Ten sos prygotujecie w trakcie gotowania makaronu.
Składniki
Przygotowanie
Makaron gotujemy na pół twardo (jeszcze zmięknie na patelni) Szparagi łamiemy, by pozbyć się łykowatych części (z tych wyjdzie super zupa) i kroimy zostawiając główki w całości. Wrzucamy na patelnię i krótko obsmażamy. Dodajemy czosnek (w wersji mięsnej go nie ma, bo guanciale jest już czosnkiem doprawione, ale tutaj polecam) i główki szparagów. Wlewamy chochelkę wody spod makaronu i mieszamy. Wrzucamy odcedzony makaron. Wyłączamy gaz. Jajka mieszamy ze startym serem i ewentualnie odrobiną soli (ser jest już słony). Wlewamy jajeczną mieszankę na patelnię j od razu szybko i mocno mieszamy żeby nie zrobić jajecznicy! Doprawiamy pieprzem i nakładamy! Na talerzu posypujemy jeszcze serem i świeżo zmielonym pieprzem. Zjadamy!
Nagrany filmik z całym przepisem obejrzycie tutaj