Spaghetti a’la carbonara ze szparagami Mój mąż kocha kuchnię włoską, a jego ulubionym daniem jest spaghetti carbonara. Ja za to uwielbiam szparagi. W rodzinie czasem trzeba iśc na kompromisy i tego efektem jest właśnie szparagowa carbonara. Powiem Wam, że wyszła genialna. Kremowa, chrupiąca od szparagów, pyszna. Dodatkowo to pomysł na błyskawiczny obiad, a kto latem lubi spędzać pół dnia w kuchni? Ten sos prygotujecie w trakcie gotowania makaronu.

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku (można pominąć)
  • Garść dobrego, twardego sera. Oryginalnie pecorino lub grana padano, ewentualnie parmezan. Ja użyłam cheddara mature
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Oliwa z oliwek

Spaghetti a’la carbonara ze szparagami

Przygotowanie

Makaron gotujemy na pół twardo (jeszcze zmięknie na patelni) Szparagi łamiemy, by pozbyć się łykowatych części (z tych wyjdzie super zupa) i kroimy zostawiając główki w całości. Wrzucamy na patelnię i krótko obsmażamy. Dodajemy czosnek (w wersji mięsnej go nie ma, bo guanciale jest już czosnkiem doprawione, ale tutaj polecam) i główki szparagów. Wlewamy chochelkę wody spod makaronu i mieszamy. Wrzucamy odcedzony makaron. Wyłączamy gaz. Jajka mieszamy ze startym serem i ewentualnie odrobiną soli (ser jest już słony). Wlewamy jajeczną mieszankę na patelnię j od razu szybko i mocno mieszamy żeby nie zrobić jajecznicy! Doprawiamy pieprzem i nakładamy! Na talerzu posypujemy jeszcze serem i świeżo zmielonym pieprzem. Zjadamy!

Nagrany filmik z całym przepisem obejrzycie tutaj