Smażona młoda kapusta
Młoda kapustka to jeden z tych przysmaków, po które wyjątkowo chętnie sięgam. Nie powiem, że znudziła mi się wersja klasyczna z koperkiem , ale chciałam spróbować troszkę czegoś innego. Postanowiłam więc kapustkę usmażyć w kawałkach i podać z ostrym sosem sriracha. Cieszę się też z kwiatów szczypioru i dorzucam je gdzie popadnie. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to spróbujcie koniecznie!
Kapustka wyszła mięciutka i delikatnie skarmelozowała się od patelni. Przepyszna! Poza tym nie trzeba jej szatkować, robi się ją w kilka minut, więc polecam zwłaszcza w dni, kiedy nie mamy ochoty spędzić zbyt dużo czasu w kuchni.
Składniki
Kapustkę kroimy na 4-6 kawałków i wykrawamy głąb. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i układamy kapustę i solimy. Gdy się zarumieni przekładamy na drugą stronę i po chwili podlewamy wodą (około 1/2 szklanki). Dusimy pod przykryciem aż będzie miękka.
Podajemy z sosem sriracha obsypaną szczypiorkiem Smacznego❣️