Mizeria

Kocham kuchnię polską. Najczęściej gotuję dosyć tradycyjnie, co nie znaczy, że nudno, bo przecież czasami tak niewiele trzeba, żeby klasyczne danie zamienić w dzieło sztuki. Jedliście kiedyś ogórki ze śmietaną? A może by tak podać je trochę inaczej? Dzisiaj dekonstrukcja tradycyjnej polskiej mizerii. Roladki ogórkowe z bitą śmietaną z solą. Zielona od gałązek koperku, udekorowana jadalnymi kwiatami szczypiorku. Jak to zrobić?

Składniki

  • Długi ogórek szklarniowy
  • Śmietanka (u mnie roślinna rama 31%, ale możecie użyć każdej która dobrze sie ubija)
  • Świeży koperek
  • Kwiaty szczypiorku
  • Sól

Mizeria

Przygotowanie

Ogórka kroimy w długie paski na mandolinie lub obieraczką do warzyw. Posypujemy solą i odkładamy (będzie łatwiej się zawijać). W tym czasie ubijamy śmietanę z solą. Ogórki zawijamy i do każdej rolki rękawem cukierniczym nakładamy porcję śmietany. Dekorujemy koperkiem i kwiatami szczypiorku.

Wygląda jak danie restauracyjne? Smakuje jak nasza ukochana mizeria!