Mizeria
Kocham kuchnię polską. Najczęściej gotuję dosyć tradycyjnie, co nie znaczy, że nudno, bo przecież czasami tak niewiele trzeba, żeby klasyczne danie zamienić w dzieło sztuki. Jedliście kiedyś ogórki ze śmietaną? A może by tak podać je trochę inaczej? Dzisiaj dekonstrukcja tradycyjnej polskiej mizerii. Roladki ogórkowe z bitą śmietaną z solą. Zielona od gałązek koperku, udekorowana jadalnymi kwiatami szczypiorku. Jak to zrobić?
Składniki
Przygotowanie
Ogórka kroimy w długie paski na mandolinie lub obieraczką do warzyw. Posypujemy solą i odkładamy (będzie łatwiej się zawijać). W tym czasie ubijamy śmietanę z solą. Ogórki zawijamy i do każdej rolki rękawem cukierniczym nakładamy porcję śmietany. Dekorujemy koperkiem i kwiatami szczypiorku.
Wygląda jak danie restauracyjne? Smakuje jak nasza ukochana mizeria!