Kaczka z jabłkiem i rabarbarem
Lubicie rabarbar? Ja jak tylko zobaczyłam pierwsze łodygi na targu musiałam go kupić. Miało z niego powstać jakieś ciasto… ale nie mogłam się jakoś za nie zabrać. Mąż zażyczył sobie na obiad kaczkę… miała być pieczona radycyjnie z jabłkiem… ale po prostu nie mogłam. Musiałam dodać do nich ten kwaśny rarytas. Kaczka lubi takie dodatki! Musicie spróbować!
Składniki
Przygotowanie
Najpierw solanka. Przygotowujemy ją podanych składników i zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy pokrojone w kawałki jabłko i rabarbar, polewamy miodem, posypujemy oberwanymi listkami z tymianku i wrzucamy zgnieciony ząbek czosnku. Piersi z kaczki osuszamy i nacinamy skórę w kratkę tak by nie przeciąć mięsa. Układamy je na zimnej patelni skórą do dołu i włączamy mały gaz. Wytapiany tłuszcz i w razie potrzeby odlewamy go. Zostawcie go do innego dania, jest w nim mnóstwo smaku. Gdy skóra będzie rumiana, a tłuszcz wytopiony przewracamy na chwilę na drugą stronę i przekładamy do naczynia (skórką do góry) i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach pod przykryciem, a następnie 10 minut bez przykrycia. Przed podaniem odkładamy na 10 minut by mięso odpoczęło.