Filety z pstrąga z kaszą jaglaną i mizerią

Temperatura na dworze nie zachęca do spędzania długich godzin w kuchni, więc dzisiaj błyskawicznie! Kasza jaglana, w której nie wyczujecie nawet odrobiny goryczy, maślany pstrąg tęczowy (lub łososiowy) a do tego znana już Wam moja wersja klasycznej mizerii. Wszystko przygotujecie w 20-30 minut, a będzie pysznie, zdrowo i lekko. Idealnie na letnie obiady!

Składniki

  • Filet z pstrąga tęczowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Kasza:

  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • 1 filiżanka mleka
  • 1,5 filiżanki wody
  • sól do smaku

Mizeria:

  • Długi ogórek szklarniowy
  • Śmietanka do ubijania (30-36% lub roślinna 31% od Ramy)
  • koperek
  • kwiaty szczypiorku
  • sól

Filety z pstrąga z kaszą jaglaną i mizerią

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem by pozbyć sie goryczki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą i mlekiem. Doprawiamy solą. Ustawiamy na bardzo małym ogniu i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Nie mieszamy! Kasza lubi kipiec, więc użyjcie większego garnka i gdy tylko się zagotuje zmniejszcie płomień na minimum. Wyłączamy i zostawiamy na chwilę pod przykryciem.

W tym czasie przygotowujemy mizerię. Dokładny sposób przygotowania znajdziecie klikając w link

Ma patelni rozgrzewamy łyżkę masła i układamy na niej posolonego z dwóch stron pstrąga skórą do dołu. Jeśli wasz filet nie jest zbyt gruby, to wystarczy, że przykryjecie patelnię i zostawicie go na niej na 5-6 minut. Nie ma konieczności przewracania. Dokładamy drugą łyżkę masła i gdy się roztopi polewamy rybę od góry. Gotowe. Jeśli macie ochotę na dodatkowy sos to zapraszam do wcześniejszych przepisów na sos śmietanowy z kaparami lub paprykowe masło

Przekładamy na talerz i zjadamy! Smacznego!

Filety z pstrąga z kaszą jaglaną i mizerią