Filety z pstrąga z kaszą jaglaną i mizerią
Temperatura na dworze nie zachęca do spędzania długich godzin w kuchni, więc dzisiaj błyskawicznie! Kasza jaglana, w której nie wyczujecie nawet odrobiny goryczy, maślany pstrąg tęczowy (lub łososiowy) a do tego znana już Wam moja wersja klasycznej mizerii. Wszystko przygotujecie w 20-30 minut, a będzie pysznie, zdrowo i lekko. Idealnie na letnie obiady!
Składniki
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem by pozbyć sie goryczki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą i mlekiem. Doprawiamy solą. Ustawiamy na bardzo małym ogniu i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Nie mieszamy! Kasza lubi kipiec, więc użyjcie większego garnka i gdy tylko się zagotuje zmniejszcie płomień na minimum. Wyłączamy i zostawiamy na chwilę pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy mizerię. Dokładny sposób przygotowania znajdziecie klikając w link
Ma patelni rozgrzewamy łyżkę masła i układamy na niej posolonego z dwóch stron pstrąga skórą do dołu. Jeśli wasz filet nie jest zbyt gruby, to wystarczy, że przykryjecie patelnię i zostawicie go na niej na 5-6 minut. Nie ma konieczności przewracania. Dokładamy drugą łyżkę masła i gdy się roztopi polewamy rybę od góry. Gotowe. Jeśli macie ochotę na dodatkowy sos to zapraszam do wcześniejszych przepisów na sos śmietanowy z kaparami lub paprykowe masło
Przekładamy na talerz i zjadamy! Smacznego!