Ciasto czekoladowe z truskawkami

Co zrobić gdy za chwilę mają wpaść goście, a nie macie w domu nic czym można ich poczęstować? Zróbcie mocno czekoladowe ciasto z owocami. Bez jajek i laktozy, wegańskie, bardzo wilgotne i puszyste. Dorzuciłam do niego kilka truskawek, ale możecie użyć wiśni, jagód, poziomek a nawet moreli. Zawsze wychodzi pyszne, puszyste, wilgotne i czekoladowe.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sodyoczyszonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Mokre składniki:

  • 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1 1/4 szklanki mleka ( u mnie owsiane)

Polewa czekoladowa:

  • Tabliczka czekolady (u mnie gorzka 85% kakao)
  • 1/4 szklanki mleka (lub trochę mniej jeśli Wasza czekolada ma mniejszą zawartość kakao)
  • 2 łyżki śmietanki (u mnie rama roślinna 31%)

Dodatki:

  • 1 szklanka truskawek

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Przygotowanie

Nagrzewany piekarnik do 190 stopni. Mieszamy krótko suche składniki z mokrymi i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Układamy na wierzchu truskawki i pieczemy 50 minut (do suchego patyczka)

Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszając rozpuszczamy w nim połamaną na kostki czekoladę. Gdy się rozpuści zdejmujemy z kąpieli i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mieszamy. Polewamy nią ciasto, gdy będzie już zimne.

Ciasto dekorujemy listkami mięty i jadalnymi kwiatami. Podajemy z owocami Smacznego!

Ciasto czekoladowe z truskawkami