Ciasto czekoladowe z truskawkami
Co zrobić gdy za chwilę mają wpaść goście, a nie macie w domu nic czym można ich poczęstować? Zróbcie mocno czekoladowe ciasto z owocami. Bez jajek i laktozy, wegańskie, bardzo wilgotne i puszyste. Dorzuciłam do niego kilka truskawek, ale możecie użyć wiśni, jagód, poziomek a nawet moreli. Zawsze wychodzi pyszne, puszyste, wilgotne i czekoladowe.
Składniki suche:
Przygotowanie
Nagrzewany piekarnik do 190 stopni. Mieszamy krótko suche składniki z mokrymi i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Układamy na wierzchu truskawki i pieczemy 50 minut (do suchego patyczka)
Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszając rozpuszczamy w nim połamaną na kostki czekoladę. Gdy się rozpuści zdejmujemy z kąpieli i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mieszamy. Polewamy nią ciasto, gdy będzie już zimne.
Ciasto dekorujemy listkami mięty i jadalnymi kwiatami. Podajemy z owocami Smacznego!