Chrupiące ziemniaczki z gzikiem Podobno dań idealnych się nie poprawia…. ale gdyby tak unowocześnić pyry z gzikiem? Pieczone, chrupiące, pachnące ziemniaczki, twarożek ze szczypiorkiem. Wyszło tak dobre, że odważę się narazić poznaniakom! Pyszne, proste, szybkie i na każdą kieszeń! Jeśli jesteście wiązani z tradycyjną wersją, to ta jest na stronie tutaj

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane w mundurkach (u mnie młode i malutkie)

Marynata:

  • Chlust oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzone papryki
  • Ząbek czosnku przeciśnięty roztarty z solą, albo przeciśniety przez praskę
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Duża szczypta soli

Gzik

  • Kostka twarogu
  • Chlust słodkiej śmietanki (ilość musicie dostosować do konsystencji Waszego twarogu)
  • Łyżka majonezu
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Sól i pieprz

Chrupiące ziemniaczki z gzikiem

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, przesypujemy na blachę i rozgniatamy dnem szklanki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi ziemniaczki. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 30 minut (jeśli macie większe ziemniaczki to dostosujcie długość pieczenia. Powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku) Robimy gzik. Twaróg z majonezem i śmietanką (możecie zastąpić jogurtem jeśli uważacie na kalorie) dokładnie rozgniatamy widelcem. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podajemy na talerzu, albo wyjadamy twaróg ziemniaczkami prosto michy Smacznego!

Nagrany filmik z całym przepisem obejrzycie tutaj