Chrupiące ziemniaczki z gzikiem
Podobno dań idealnych się nie poprawia…. ale gdyby tak unowocześnić pyry z gzikiem? Pieczone, chrupiące, pachnące ziemniaczki, twarożek ze szczypiorkiem. Wyszło tak dobre, że odważę się narazić poznaniakom! Pyszne, proste, szybkie i na każdą kieszeń! Jeśli jesteście wiązani z tradycyjną wersją, to ta jest na stronie tutaj
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, przesypujemy na blachę i rozgniatamy dnem szklanki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi ziemniaczki. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 30 minut (jeśli macie większe ziemniaczki to dostosujcie długość pieczenia. Powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku) Robimy gzik. Twaróg z majonezem i śmietanką (możecie zastąpić jogurtem jeśli uważacie na kalorie) dokładnie rozgniatamy widelcem. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podajemy na talerzu, albo wyjadamy twaróg ziemniaczkami prosto michy Smacznego!
Nagrany filmik z całym przepisem obejrzycie tutaj