Bułeczki sezamowe

Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na tort z pastą tahini. Przypomniałam sobie dzięki niemu, że w mojej szafce stoi od niepamiętnych czasów napoczęty słoiczek pasty sezamowej… ale bez przesady, nie chciało mi się robić takiego wyszukanego ciasta! Zarobiłam więc drożdżowe bułeczki. Za tort zabiorę się jak tylko lenistwo mi na to powoli ;)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650

  • 350 ml wody

  • 10 g drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka tahini

  • Mleko do posmarowania bułeczek

  • Sezam do obsypania

Bułeczki sezamowe

Przygotowanie

Z drożdży, łyżki mąki i wody robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Tahini rozrabiamy z pozostałą wodą, dolewamy do zaczynu i mieszamy z pozostałymi składnikami. Masa będzie początkowo mocno się lepić, ale podczas wyrabiania utworzy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części i formujemy bułki. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewany piekarnik do 200 stopni. Bułeczki nacinamy i smarujemy po wierzchu mlekiem. Obsypujemy delikatnie sezamem. Pieczemy około 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Poczekajcie z jedzeniem aż trochę przestygną!

Bułeczki sezamowe