Podpłomyki z burratą i szparagami
Powoli dopada mnie widmo kończącego się sezonu na szparagi. Co prawda na zielonym ryneczku jest ich w tej chwil pełno, ale powoli pojawia sie bób, który lada moment je zastąpi. Jemy więc jeszcze moich ukochanych zielonych pyszności ile się da, żeby tęsknotę za nimi do kolejnego sezonu jakoś złagodzić ;) Tym razem w wydaniu specjalnie dla mojego męża - na podpłomyku z kulką burraty.
Składniki
Przygotowanie
Szparagi: Zielone szparagi łamiemy, polewamy oliwą z oliwek, na to sól, skórka z cytryny i siup do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut
Podpłomyki: Z mąki, wody i odrobiny mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy lub rozciągamy placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni aż ładnie się zarumienią
Składamy! Na drożdżowym podpłomyku rozciągamy burratę, na niej układamy pieczone szparagi, posypujemy startą skórką z cytryny, skrapiamy oliwą cytrynową. Do tego kilka pomidorków koktajlowych i zjadamy!
Filmik z wykonaniem dania możecie obejrzeć tutaj