Podpłomyki z burratą i szparagami

Powoli dopada mnie widmo kończącego się sezonu na szparagi. Co prawda na zielonym ryneczku jest ich w tej chwil pełno, ale powoli pojawia sie bób, który lada moment je zastąpi. Jemy więc jeszcze moich ukochanych zielonych pyszności ile się da, żeby tęsknotę za nimi do kolejnego sezonu jakoś złagodzić ;) Tym razem w wydaniu specjalnie dla mojego męża - na podpłomyku z kulką burraty.

Składniki

Pieczone szparagi:

  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • duża szczypta soli
  • skórka otarta z połowy cytryny

Podpłomyki:

  • 200g mąki
  • 100ml wody
  • 10g drożdży
  • Łyżka oleju
  • Łyżeczka soli

Dodatki:

  • oliwa z oliwek (u mnie cytrynowa)
  • skórka z cytryny
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kulki burraty (jedna na porcję)

Podpłomyki z burratą i szparagami

Przygotowanie

Szparagi: Zielone szparagi łamiemy, polewamy oliwą z oliwek, na to sól, skórka z cytryny i siup do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut

Podpłomyki: Z mąki, wody i odrobiny mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy lub rozciągamy placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni aż ładnie się zarumienią

Składamy! Na drożdżowym podpłomyku rozciągamy burratę, na niej układamy pieczone szparagi, posypujemy startą skórką z cytryny, skrapiamy oliwą cytrynową. Do tego kilka pomidorków koktajlowych i zjadamy!

Filmik z wykonaniem dania możecie obejrzeć tutaj

Podpłomyki z burratą i szparagami