Młoda kapusta z koperkiem
Młoda kapustka z koperkiem to obiadowy klasyk tej pory roku. Robiła ją moja Babcia, Mama i teraz robię ją ja dla mojej rodziny. Mam nadzieję, że miłością tą zarażę kiedyś moją córkę, jak niestety z mężem opornie mi idzie, ale dalej próbuję 😅 Przynajmniej do obiadu zostaje więcej dla mnie ❤️
Składniki
Kapustkę szatkujemy dosyć grubo (jest bardzo delikatna i szybko się rozpada, a nie chcemy zrobić mamałygi). Wrzucamy ją go garnka, doprawiamy solą i cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Na małej patelni rozpuszczamy masło i krótko podsmażany na nim mąkę mieszając. Przelewamy zasmażkę do kapustki i mieszamy żeby nie powstała klucha. Na koniec kroimy koperek i dorzucamy do garnka. Możemy jeszcze na koniec doprawić solą do smaku. Zjadamy!