Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapustka z koperkiem to obiadowy klasyk tej pory roku. Robiła ją moja Babcia, Mama i teraz robię ją ja dla mojej rodziny. Mam nadzieję, że miłością tą zarażę kiedyś moją córkę, jak niestety z mężem opornie mi idzie, ale dalej próbuję 😅 Przynajmniej do obiadu zostaje więcej dla mnie ❤️

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • Pęczek koperku
  • 3-4 łyżki masła lub oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli (możecie dać na początek mniej i doprawić do smaku gdy kapustka będzie już gotowa

Młoda kapusta z koperkiem

Kapustkę szatkujemy dosyć grubo (jest bardzo delikatna i szybko się rozpada, a nie chcemy zrobić mamałygi). Wrzucamy ją go garnka, doprawiamy solą i cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Na małej patelni rozpuszczamy masło i krótko podsmażany na nim mąkę mieszając. Przelewamy zasmażkę do kapustki i mieszamy żeby nie powstała klucha. Na koniec kroimy koperek i dorzucamy do garnka. Możemy jeszcze na koniec doprawić solą do smaku. Zjadamy!

Młoda kapusta z koperkiem