Kanapka z awokado, jajkiem i pieczarką

Macie czasem wrażenie, że po weekendzie jesteście bardziej zmęczeni niż po całym tygodniu pracy? Ja wiele razy marzyłam, by poniedziałek był dniem wypoczynku po sobocie i niedzieli ;) Niestety trzeba zebrać siły i wrócić do codziennych obowiązków. Dobre śniadanie trochę to ułatwia. No i kawa… duuużo kawy też się przyda. Dzisiaj kanapki na ciepło na bogato, bo z awokado, pieczarkami i jajkiem w koszulce, z płynnym żółtkiem. Teraz możemy odsłonić okna, wpuścić trochę słońca, które po deszczowym weekendzie przywraca chęci do życia… i do pracy ;)

Składniki na pastę

  • Dojrzałe awokado
  • Sok cytryny
  • Ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • Odrobina pieprzu cayenne i soli do smaku

Dodatki:

  • ulubione pieczywo (u mnie domowa bułka grahamka)
  • duża pieczarka
  • łyżka masła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 jajka
  • Woda i łyżka octu do ugotowania jajka w koszulce
  • sól i pieprz do smaku

Kanapka z awokado, jajkiem i pieczarką

Przygotowanie

Pieczarkę kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby zachowała ładny kolor. Solimy i obsmażamy krótko na maśle z dwóch stron. Awokado zgniatamy widelcem na pastę. Doprawiamy roztartym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, oliwą, ostrą papryką i solą do smaku. Przekrojoną na pół bułkę kropimy delikatnie oliwą i rumienimy na patelni lub w piekarniku. W garnku zagotowujemy wodę i gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej ocet. Robimy łyżką wirek w który wlewamy jajko i gotujemy około 2 minuty tak by białko było ścięte, ale żółtko pozostało płynne. Na zrumienioną bułkę nakładamy porcję pasty z awokado, na to kładziemy plastry pieczarki i jajko w koszulce. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zjadamy z porcją warzyw. Kanapka z awokado, jajkiem i pieczarką