Duży chleb okrągły

Prosty pszenny chleb to ulubione pieczywo mojego męża i córki. Musi mieć chrupiącą skórkę, być bardzo puszysty i ładnie wyglądać, wtedy znika zanim zdążę się zorientować. Z okazji Światowego Dnia Pieczenia zagościł na naszym śniadaniowym stole. Wyszedł wyjątkowo pyszny, więc szybko dzielę się przepisem!

Składniki

  • 1 mąki pszennej typ 650
  • 700 ml wody
  • 20g drożdży
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego lub innych ulubionych nasionek
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • mąka kukurydziana do podsypywania przy formowaniu bochenka

Duży chleb okrągły

Przygotowanie

Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy na 15 minut żeby zaczęły pracować. Łączymy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przy okazji zaliczymy krótki trening, bo trochę siły w to trzeba włożyć ;) Odstawiamy pod ściereczkę na godzinę. Po tym czasie krótko rozciągamy ciasto i formujemy bochenek. Możecie podzielić też ciasto na dwie części i upiec dwa chleby. Ja często tak robię i jeden bochenek wrzucam po wystygnięciu do zamrażarki. Chleb świetnie się mrozi. Koszyczek do wyrastania chleba lub durszlak wyłożony ściereczką obsypujemy mocno mąką kukurydzianą. Układany w nim ciasto i odstawiamy jeszcze na godzinę. W tym czasie nagrzewany piekarnik do 200 stopni. Przerzucamy wyrośnięty chleb na blachę do pieczenia, nacinamy i wsuwamy do piekarnika na 40 minut. Jeśli pieczecie mniejsze bochenki to skróćcie trochę ten czas. Chlebek ma być rumiany, ale nie spalony 😉 odstawiamy do wystygnięcia. Ja nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam pierwszą kromkę gdy był jeszcze ciepły (dlatego taka nierówna 😅) Smacznego!