Boczek po koreańsku
Jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej i zaraziłam tą miłością trochę męża. Moja miłość idzie trochę bardziej w kierunku Japonii, a mąż ukierunkował ją raczej na kuchnię koreańską. Specjalnie dla niego zrobiłam ostatnio boczek smażony w kleistym i bardzo aromatycznym sosie. Idealny do ryżu jaśminowego! W ten sam sposób możecie przygotować tofu wędzone lub tempeh, jeśli nie jecie mięsa.
Składniki
Przygotowanie
Boczek kroimy w kawałki na jeden kęs i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony. Wszystkie skladniki na sos łączymy w miseczce i wlewamy na patelnię do boczku. Mieszamy, żeby sos otulił kawałki mięsa i zgęstniał od mąki ziemniaczanej. Zostawiamy na ogniu na 10 minut i gotowe. Możemy podać z ryżem, albo zjeść z ulubionym pieczywem. Banalnie proste, a to prawdziwa bomba smaku!